matematykaszkolna.pl
Planimetria 2 Blue: Jeszcze trochę zadań z planimetrii: zad.1 Bok rombu ABCD ma długość 18, a promień okręgu wpisanego w ten romb a długość 4,5. Miara kąta ABD jest równa: A. 30 B. 45 C. 60 D.75 Mi wyszło A, bo rozumiem to tak, że h=9, ale w odp mam D. Dlaczego zad.2 Wewnątrz trójkąta równobocznego o boku długości 1003 wybrano punkt K taki, że jego odległości od dwóch boków trójkąta są równe 19 i 8. Oblicz odległość punktu K od trzeciego boku. Zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku. zad.3 W rombie ABCD, w którym bok ma długość 9 i kąt przy wierzchołku A =60, poprowadzono odcinek AE, dzielące (chyba tutaj powinno być dzielący ) romb na trzy figury o równych polach. Oblicz długość odcinka AE. Zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby |AE|. emotka Bardzoooo proszę o pomoc w tych zadankachemotka Będę Wam bardzo wdzięczna za odpowiedziemotka
5 wrz 16:27
Mila: 1) obliczyłaś miarę kata ostrego: ∡A=30⇒ ∡B=180−30=150 Połowa kąta B to 750. Popracuj nad wskazówkami, teraz muszę zrobić przerwę.
5 wrz 17:30
Godzio: Chcesz wskazówki czy rozwiązania?
5 wrz 17:46
pigor: ..., np. zad.2. z warunków zadania tak : niech x=? − szukana o, to odległość punktu K od trzeciego boku Δ, to suma pól "małych ΔΔ'' równa polu całego Δ równobocznego : czyli 12*1003 (x+8+19)= 14(1002*3)3 /*0,04/3 ⇔ ⇔ 2(x+27)= 100*3 ⇔ x+27= 150 ⇔ x= 123 ... i tyle ...emotka −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ..., no to w kratki na arkuszu maturalnym wpisujesz następujące cyfry : w pierwszą kratkę (to cyfra setek) wpisujesz cyfrę 1 liczby 123 (wyniku) w drugą kratkę (cyfra dziesiątek) 2 i w trzecią cyfrę jedności 3 . .. emotka
5 wrz 18:24
daras: to prawie jak w Totto Lotku, chyba nie zdałbym juz matury
5 wrz 18:37
Blue: W tym pierwszym to ja chyba źle przeczytałam i zły kąt obliczyłam, teraz widzę hhaha
5 wrz 20:14
Blue: Pigor wszystko rozumiem ^^ Jesteś geniuszem, niby zadanko aż takie trudne nie jest, ale najpierw trzeba zauważyć te trójkąty, których ja nie dostrzegałam emotka
5 wrz 20:29
Blue: Daras mi się też nieszczególnie podoba to kodowanie odp., ale co zrobić emotka
5 wrz 20:29
Blue: Czekam teraz na rozwiązanie trzeciego, bardzo proszę
5 wrz 20:42
Eta: rysunek Blue myślę,że w zad3/ powinno być ,że odcinki |AE|=|AF| −− dzielą romb na trzy części o równych polach
 1 
P(ΔABE)=P(ΔAFD)=

P(rombu)
 3 
1 1 

P(rombu)=

*9*9*sin60o=....
3 3 
 1 
P(ΔABE)=

*9*y*sin120o=....
 2 
porównaj te pola i wyznacz y=... z tw. kosinusów w ΔABE wyznacz |AE|=.... emotka
5 wrz 20:44
pigor: ... cieszę, że mój gotowiec uczy ...emotka myśleć, a jaka radość jak się go rozszyfruje (zrozumie), prawda
5 wrz 20:46
Eta: π..
5 wrz 20:52
Ben Akiba: a mi się nie podoba, że {P{blue]] ciągle tylko" czeka na rozwiązanie zadania" może powinnaś przeczytać Lilavati ?
5 wrz 20:58
pigor: ... moje gotowce to właśnie takie zagadki, a co do Lilavati pana Jeleńskiego, to kto teraz by czytał taką piękną książkę, jak komputer stoi i czeka ...emotka obok
5 wrz 21:12
Blue: Eta dziękuję Ci To zadanie właśnie wydawało mi się niekompletne i pewnie dlatego nie potrafiłam się nawet za nie wziąć xd Ach ten Aksjomat... a mój nauczyciel niby tak chwali to wydawnictwo..
5 wrz 22:48
Blue: Eta, wynik się zgadza emotka
5 wrz 22:54
Eta: emotka
5 wrz 23:10