Planimetria 2
Blue: Jeszcze trochę zadań z planimetrii:
zad.1
Bok rombu ABCD ma długość 18, a promień okręgu wpisanego w ten romb a długość 4,5. Miara kąta
ABD jest równa:
A. 30
B. 45
C. 60
D.75
Mi wyszło A, bo rozumiem to tak, że h=9, ale w odp mam D. Dlaczego

zad.2 Wewnątrz trójkąta równobocznego o boku długości 100
√3 wybrano punkt K taki, że jego
odległości od dwóch boków trójkąta są równe 19 i 8. Oblicz odległość punktu K od trzeciego
boku. Zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku.
zad.3 W rombie ABCD, w którym bok ma długość 9 i kąt przy wierzchołku A =60, poprowadzono
odcinek AE, dzielące (chyba tutaj powinno być dzielący

) romb na trzy figury o równych
polach. Oblicz długość odcinka AE. Zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego liczby |AE|.

Bardzoooo proszę o pomoc w tych zadankach

Będę Wam bardzo wdzięczna za odpowiedzi
5 wrz 16:27
Mila:
1) obliczyłaś miarę kata ostrego:
∡A=30⇒
∡B=180−30=150
Połowa kąta B to 750.
Popracuj nad wskazówkami, teraz muszę zrobić przerwę.
5 wrz 17:30
Godzio:
Chcesz wskazówki czy rozwiązania?
5 wrz 17:46
pigor: ..., np.
zad.2. z warunków zadania tak :
niech
x=? − szukana o, to odległość punktu K od trzeciego boku Δ,
to suma pól "małych ΔΔ'' równa polu całego Δ równobocznego :
czyli
12*100√3 (x+8+19)= 14(1002*3)√3 /*0,04/
√3 ⇔
⇔ 2(x+27)= 100*3 ⇔ x+27= 150 ⇔
x= 123 ... i tyle ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., no to w kratki na arkuszu maturalnym wpisujesz następujące cyfry :
w pierwszą kratkę (to cyfra setek) wpisujesz cyfrę
1 liczby 123 (wyniku)
w drugą kratkę (cyfra dziesiątek)
2 i w trzecią cyfrę jedności
3 . ..
5 wrz 18:24
daras: to prawie jak w Totto Lotku, chyba nie zdałbym juz matury
5 wrz 18:37
Blue: W tym pierwszym to ja chyba źle przeczytałam i zły kąt obliczyłam, teraz widzę hhaha
5 wrz 20:14
Blue: Pigor wszystko rozumiem ^^ Jesteś geniuszem, niby zadanko aż takie trudne nie jest, ale
najpierw trzeba zauważyć te trójkąty, których ja nie dostrzegałam
5 wrz 20:29
Blue: Daras mi się też nieszczególnie podoba to kodowanie odp., ale co zrobić
5 wrz 20:29
Blue: Czekam teraz na rozwiązanie trzeciego, bardzo proszę
5 wrz 20:42
Eta:
Blue myślę,że w zad3/ powinno być ,że odcinki |AE|=|AF| −− dzielą romb na trzy
części o równych polach
| | 1 | |
P(ΔABE)=P(ΔAFD)= |
| P(rombu) |
| | 3 | |
| 1 | | 1 | |
| P(rombu)= |
| *9*9*sin60o=.... |
| 3 | | 3 | |
| | 1 | |
P(ΔABE)= |
| *9*y*sin120o=.... |
| | 2 | |
porównaj te pola i wyznacz y=...
z tw. kosinusów w ΔABE wyznacz |AE|=....
5 wrz 20:44
pigor: ... cieszę, że mój gotowiec uczy ...

myśleć, a
jaka radość jak się go rozszyfruje (zrozumie), prawda
5 wrz 20:46
Eta:
π..
5 wrz 20:52
Ben Akiba: a mi się nie podoba, że {P{blue]] ciągle tylko" czeka na rozwiązanie zadania"
może powinnaś przeczytać Lilavati ?
5 wrz 20:58
pigor: ... moje gotowce to właśnie takie zagadki, a co do Lilavati
pana Jeleńskiego, to kto teraz by czytał taką piękną książkę, jak
komputer stoi i czeka ...

obok
5 wrz 21:12
Blue: Eta dziękuję Ci

To zadanie właśnie wydawało mi się niekompletne i pewnie dlatego nie
potrafiłam się nawet za nie wziąć xd Ach ten Aksjomat... a mój nauczyciel niby tak chwali to
wydawnictwo..
5 wrz 22:48
Blue: Eta, wynik się zgadza
5 wrz 22:54
Eta:
5 wrz 23:10