Wiadomo, że
beta: | | √5+1 | | √5−1 | |
Wiadomo, że cos36= |
| . Wykaż, że sin18= |
| . |
| | 4 | | 4 | |
Proszę, pomóżcie.
5 wrz 15:04
PW: Wzory połówkowe. 36 = 2•18.
5 wrz 15:06
ICSP: cos2x = 1 − 2sin2x
Wystarczy podstawić x = 18o
5 wrz 15:06
beta: mam z wzoru na cos2x wyliczyć sinx?
5 wrz 15:32
beta: | | 1−cos2x | |
z wzoru cos2x=1−2sin2x wyliczyłam sinx i wyszło sinx=√ |
| |
| | 2 | |
5 wrz 15:34
J: Masz zrobić to , co napisał ICSP
5 wrz 15:35
beta: | | √5+1 | |
chciałam teraz podstawić za cos2x to co w zadaniu czyli |
| ale nie wychodzi potem  |
| | 4 | |
5 wrz 15:35
beta: no ale jak podstawić? nie rozumiem.
5 wrz 15:37
ICSP: Wystarczy rozwiązać takie równanie.
5 wrz 15:39
J:
| | √5 − 1 | |
... do wyrażenia: 1 − sin2x podstaw: x = |
| i pokaż, |
| | 4 | |
| | √5 + 1 | |
że to jest równe: |
| |
| | 4 | |
5 wrz 15:39
5 wrz 15:42
beta: ale za to 18 mam podstawić cos?
5 wrz 15:48
ICSP: masz obliczyć sin18
o
Gdyby zadanie było podobne :
"rozwiąż równanie z niewiadomą x:
To nie byłoby problemów?

Autor zmienił treść i zwyczajowego x zastąpił sin18
o.
5 wrz 15:50
J: ...przeczytaj uwaznie post: 15:39
5 wrz 15:50
ICSP: J wykorzystujesz tezę, aby udowodnić założenie ?
5 wrz 15:53
J: ...przepraszam, już sam jestem "skołowany"
| | √5−1 | |
do 1 − (sin180)2 podstaw za sin180 wyrażenie: |
| ...  |
| | 4 | |
5 wrz 15:56
Ben Akiba: | √5 + 1 | |
| to złota liczba znana już starożytnym Ygrekom |
| 2 | |
Kepler odkrył, że stosunek dwóch kolejnych liczb Fibonacciego dąży do tej liczby
| | √5 + 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
/tau = |
| = 1 + |
| |
| |
| |
| |
| |
| ... |
| | 2 | | 1+ | | 1+ | | 1+ | | 1+ | | 1+ | | 1+ | |
cdn
5 wrz 15:57
ICSP: bez zmian. Wykorzystujesz tezę aby pokazać założenie
5 wrz 15:58
beta: dobra już zrozumiałam i wyszło, dziękuję
5 wrz 15:58