wspolny mianownik
Bulgotek: Sprowadzić do wspólnego mianownika a+b+c
1a+b + 1b+c
5 wrz 14:59
J:
| | b+c + a + b | |
= |
| = ... |
| | (a+b)(b+c) | |
5 wrz 15:01
PW: Na pewno takie jest polecenie? To tak jakbyś chciał
sprowadzić do "wspólnego mianownika" 10.
5 wrz 15:04
Bulgotek: 1a+b +
1b+c =
3a+b+c najpierw lewa strone do wspolnego mianownika a pozniej na
krzyz i wychodzi tw cosinusow
5 wrz 15:06
PW: Po pierwsze nie bredzić.
5 wrz 15:13
daras: | 1 | | 1 | | 2 | | | | 2107 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| 5 | | 7 | | 10 | | 10 | | 10 | |
5 wrz 15:42
5 wrz 15:45
PW: Tak, i później na krzyż i wychodzi twierdzenie kosinusów
5 wrz 15:46
PW: A mówiąc poważnie: termin "wspólny mianownik" ma określoną definicję. Jeżeli ktoś się upiera,
żeby sumę przedstawić z mianownikiem a+b+c, to nie może tego nazywać wspólnym
mianownikiem.
5 wrz 15:49
daras: klient nasz pan
5 wrz 16:09
j: Można mówić o wspólnym mianowniku w tym zadaniu. Każdą liczbę w postaci ułamka zwykłego można
| | Liczba | |
traktować jako |
| i wtedy mianownik w postaci jedynki sprowadzać do określonego |
| | 1 | |
mianownika w zadaniu.
5 wrz 16:18
PW: Jeszcze nie rozumieją. Przekształcić ułamki tak, aby miały z góry narzucony mianownik to nie to
samo co "sprowadzić do wspólnego mianownika". Dla sumy
wspólnym mianownikiem jest 35, a nie 10
5 wrz 16:58