geometria
kolos: cześć mam do rozwiązania takie zadanie
opisać wzorem rzut stereograficzny sfery x2+y2+(z−1)2=1 z punktu N=(0,0,2)
i tu jest moja prośba, mógłby ktoś wytłumaczyc mi krok po kroku jak powinno się rozwiazywac
takie zadanie? z góry dzieki
5 wrz 14:58
studentka: na jakiej uczelni jesteś? bo małam chyba te zadanie analiza?
5 wrz 15:00
kolos: hej

Uniwersytet Łódzki
u mnie ten przedmiot się geometria nazywa
5 wrz 15:03
PW: Na tymże Uniwersytecie wspominano o tym rzucie w ramach analizy zespolonej Jakoś tak miało to
ustalać 1−1 odpowiedniość między sferą bez bieguna a płaszczyzną ℂ oraz między sferą a
uzwarconą ℂ. Dzięki temu można było wprowadzić w ℂ tzw. metrykę sferyczną.
Sie brało dowolny punkt z płaszczyzny i łączyło go odcinkiem z N. Obraz punktu z to
był punkt wspólny sfery i odcinka. Tu widzę Kolega ma na myśli przekształcenie odwrotne, czyli
przyporządkowanie punktom sfery punktów płaszczyzny.
5 wrz 15:37
kolos: ok i tak nie rozumiem jak to zrobić

PW mam prośbę czy mozesz mi wytłumaczyć (ale takie
tłumaczenie dla opornych

bo jeżeli nie zrozumiem takiego typu zadania to nie rusze dalej
5 wrz 16:56
PW: Zwyczajnie: wziąć dowolny punkt
P = (ξ, η, 0)
płaszczyzny wyznaczonej przez osie OX i OY.
Poprowadzić odcinek PN − napisać jego równanie parametryczne
(1) x=tξ, y=tη, z= ....
Obliczyć punkt wspólny sfery i odcinka rozwiązując układ równań "sfera i odcinek". Rozwiązanie
to liczba t0 zależna od ξ i η. Podstawienie t0 do (1) daje punkt wspólny sfery i odcinka:
(2) x = t0ξ, y = t0η, z = ...
Wzory (2) określają przyporządkowanie
(ξ, η, 0) → (x, y, z),
które punktowi na płaszczyźnie przypisuje punkt sfery. W treści zadania chcieli
przyporządkowanie odwrotne, czyli trzeba wyliczyć ξ i η w zależności od x, y i z
5 wrz 17:47