cięzkie
Bulgotek: Może ktos mi sprawdzić zadanie:
Dany jest odcinek AB. Prowadzimy prostą k, prostopadłą do odcinka AB i przecinającą ten odcinek
w punkcie P1. Wykaż, że dla dowolnego punktu P należącego do prostej k wartość wyrażenia
|PA|2−|PB|2 jest stała ( to znaczy nie zależy od wyboru punktu P)
|PA|2=|PP1|2+|AP1|2
|PB|2=|PP1|2+|P1B|2
|PA|2−|PB|2=|AP1|2−|P1B|2
zatem dla ustalonej prostej prostopadłej k, ta róznica nie zależy od wyboru punktu P
c.n.d
5 wrz 12:57
Bulgotek: POMOCY
5 wrz 13:07
pigor: ... moim zdaniem jest w porządku (po prawej stronie nie masz P) . ..