cięzka gemetria
Bulgotek: Dane są proste k:y=3x+8 i l:y=12x+3 oraz punkt S(1,5). Wyznacz równanie prostej m, do
której należy punkt S i która przecina proste k,l odpowiedniu w punktach C, D takich, że punkt
S jest środkiem odcinka CD. Proszę o rozwiązanie z dokładnym wyjaśnienie.
Odpowiedź to: y=−13x+513
5 wrz 12:51
pigor: ..., np. tak :
niech
m : y−5= n(x−1) ⇔ (*)
y=nx−n+5 − szukana
prosta, to
z warunków zadania wyznaczę
xC i xD punktów wspólnych mk i ml
z układów równań :
C: (y=nx+5−n i y=3x+8) i D: (y=nx+5−n i y=0,5x+3) / − stronami ⇒
⇒ C: 0=(n−3)x−3−n i D: 0=(n−0,5)x+2−n ⇒
| | n+3 | | n−2 | |
⇒ x C= |
| i x D= |
| , ale 12(x C+x D)=1 ⇔ |
| | n−3 | | n−0,5 | |
| | n+3 | | n−2 | |
⇔ |
| + |
| = 2 /*(n−3)(n−0,5) ⇒ |
| | n−3 | | n−0,5 | |
⇒ (n+3)(n−0,5)+(n−2)(n−3) = 2(n−3)(n−0,5) ⇔ 4,5n+1,5= 0 ⇔
⇔
n =−13 ⇒ z (*) y = −
13x+
13+5 ⇔
y = −13x+ 513 .
5 wrz 15:13