Nie ogarniam szukania liczb pazdro
Bulgotek: Suma trzech liczb pierwszych jest 11 razy mniejsza od iloczynu tych liczb. Wyznacz te liczby
pierwsze.
Nie ogarniam tego zadania.
Napisałem narazie, że
11(m+n+k)=m*n*k i jedna spośród liczb m, n, k jest równa 11 np. k=11
11(m+n+k)=11mn
m+n+11=m*n
mn−m=n+11
m= n+11n−1
m= 1+12n−1
i co dalej?!
5 wrz 12:10
Bulgotek: ooo wpadłem na pomysł, zę n−1 musi być dzielnikiem 12
5 wrz 12:17
ICSP: m + n + 11 = mn
mn − m − n = 11
m(n − 1) − n = 11 // +1
m(n − 1) − n + 1 = 12
m(n−1) − 1(n−1) = 12
(m−1)(n−1) = 12
skąd m = 7 i n = 3 bądź na odwrót oczywiście

Te liczby to 3,7,11
5 wrz 12:18
Bulgotek: W odpowiedziach jest {2, 11,13) LUB {3, 7, 11}
5 wrz 12:21
ICSP: zapomniałem o tym, ze 12 = 1 * 12 i zgubiłem jedno rozwiązanie
5 wrz 12:25
ICSP: wtedy faktycznie m −1 = 12 oraz n −1 = 1 skąd n = 2 i m = 13
5 wrz 12:25
Bulgotek: możesz to jakoś inaczej zapisać w snesie od początku do końca?
5 wrz 12:27
razor: | | 12 | |
Twoim sposobem też jest dobrze. m = 1+ |
| , n−1 musi się dzielić przez 12 i m musi być |
| | n−1 | |
liczbą pierwszą − podstawiamy dzielniki 12 i sprawdzamy
5 wrz 12:29
ICSP: Co rozpisać ?
5 wrz 12:29
Bulgotek: wlasnie o to bardziej mi chodzilo co razor napisal ale kolegfa wyzej tez niezle
5 wrz 12:33