POMÓŻCIE Z CIĄGIEM
Bulgotek: Ciąg (a, b, b) jest ciągiem arytmetycznym w którym a,b,c oznaczają kolejno: długość, szerokość
i wysokści prostopadłościanu. Wiedząc dodatkowo, że 2a+2b+c=24, wyznacz wymiary
prostopadłościaniu o największym polu powierzchni całkowitej.
Odpowiedź to:
a= 2411
b= 6011
c= 9611
5 wrz 12:02
J:
A jakiś własny wkład ?
5 wrz 12:03
Bulgotek: Narsowałem prostopadłościan o wymiarach
a
b=a+r
c=a+2r
i napisałem jeszcze to, że 2a+2(a−r)+2(a+2r)=24
Pc=2a(a+r)+2a(a+2r)+2(a+r)(a+2r) i dalej w obliczeniach coś nie idzie...
5 wrz 12:13
Bulgotek: HELP
5 wrz 12:28
J:
Komplikujesz... i rysunek też jest niepotrzebny.
przyjmij boki: x−a , x , x+ a ...wtedy Pc = 2[(x−a)x + (x−a)(x+a) + (x+a)x] ... to uporządkuj
z dodatkowej informacji : 2(x−a) + 2x + (x+a) = 24 oblicz a i wstaw do Pc
znajdź ekstremum funkcji: Pc = f(x)
5 wrz 12:32
pigor: ..., z warunków zadania :
2b=a+c i 2a+2b+c= 24 i np. (*)
P(c)= 2ac+2bc+2ab= Pmin.
a więc
2b−a=c i 2b+2a=24−c /− stronami ⇒ 3a=24−2c i 2b=a+c ⇒
⇒ (**)
a=8−23c i b=
12(8−
23c)+
12c ⇒ (***)
b=4+16c,
zatem z (*) pole: P(c)= 2[(8−
23c)c+(4+
16c)c+(8−
23c)(4+
16c)]=
= 2(8c−
23c
2+4c+
16c
2+32+
43c−
83c−
19c
2)=
= 2(
323c−
1118c
2+32) ⇒
P(c)= −136(11c2−32*6c−18*36) , stąd
c−
b2a=
32*62*11=
9611 ⇒ z (**) i (***) oblicz sobie
a, b...
5 wrz 12:37
ICSP: a,b,c boki które tworzą ciąg arytmetyczny zatem
a = d − r
b = d
c = d + r
Oczywiście d > r
Wtedy :
2a + 2b + c = 2d − 2r + 2d + d + r = 5d − r = 24 ⇒
r = 5d − 24
Liczymy pole :
P = 2(ab + ac + bc) = 2( (d−r)d + (d−r)(d+r) + d(d+r) ) =
= 2(d
2 − dr + d
2 − r
2 + d
2 + dr) =
= 2(3d
2 − r
2) = 6d
2 − 2r
2 = 6d
2 − 2(5d − 24)
2 = −4(11d
2 −120d +288)
Jest to funkcja kwadratowa która największą wartość przyjmie dla odciętej wierzchołka mamy :
| | 300 | | 264 | | 36 | |
r = |
| − |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
| | 24 | | 60 | | 96 | |
a = |
| , b = |
| , c = |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
5 wrz 12:38
Bulgotek: Dzieki wielkie
5 wrz 12:52