rr pomocy
Paula: Metodą szeregów potęgowych znajdź rozwiązanie problemu.
y`(x) = x + y(x)
Y(0) = 1
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
główny wzór to y=∑an xn − suma od n = 0 do ∞
1 = y(0) = ∑a0 * 00 = ∑a0 = a0
y`(x) = ∑an * nxn−1 − suma od n = 1
i co dalej?
5 wrz 11:24
5 wrz 11:33
Paula: daras widze ze dowcipny sie stajesz, skoro nie chcesz pomoc to ok spoko ale prosze nie staraj
sie
denerwowac innych
5 wrz 11:36
Paula: podstawiam dane do wzoru i mam
∑n=1an * nxn−1 = x + ∑n=0 anxn
potem
∑n=0an+1 * (n+1)xn = x + ∑n=0 anxn
i jak dalej?
gdy:
n=0 to....
5 wrz 11:44
daras: @
Paula jestem taki od dziecięcia

moge polecić Ci kilka dobrych tytułów, daleko masz do tej biblioteki ?
5 wrz 11:57
Paula: mniej więcej 80km jesli mowimy o biblotece z mojej uczelni, wiec daj mi spokoj z ta biblioteka
dziś, więc jeśli umiesz pomóc to pomoż
5 wrz 12:01
Paula: tak jak myslalam nikt nie potrafi pomoc
5 wrz 12:18
Trivial:
Rozwiązanie jest bardzo proste. Wystarczy podstawić rozpisać y = ∑ a
nx
n i obliczyć każde a
n.
Równanie nie jest zbyt skomplikowane, więc można oczekiwać nawet tego, że szereg, który
otrzymamy będzie dosyć znajomy.
y' = x + y
Podstawiamy y = ∑
n=0..∞ a
nx
n = a
0 + ∑
n=1..∞ a
nx
n
∑
n=1..∞ na
nx
n−1 = x + ∑
n=0..∞ a
nx
n
Trzeba przeindeksować lewą sumę tak, żeby było x
n. Następnie należy zwinąć wszystko pod jedną
sumę.
∑
n=0..∞ (n+1)a
n+1x
n = x + ∑
n=0..∞ a
nx
n
∑
n=0..∞ [(n+1)a
n+1 − a
n]x
n = x
To ma być równe tożsamościowo, czyli poszczególne współczynniki wielomianów po lewej i prawej
stronie muszą być takie same. Otrzymujemy równania:
(n = 0) a
1 − a
0 = 0 x
0
(n = 1) 2*a
2 − a
1 = 1 x
1
(n ≥ 2) (n+1)a
n+1 − a
n = 0 x
2, x
3, x
4, ...
Ponieważ a
0 = 1 to:
a
1 = 1
2*a
2 = 1 + a
1 → a
2 = 1
Ostatnie równanie jest trochę trudniejsze, ale można odgadnąć odpowiedź. Przekształcamy je do
postaci:
Czyli inaczej (dla n ≥ 3):
Rozwijamy rekurencyjnie i mamy odpowiedź:
| | an−1 | | an−2 | | an−3 | |
an = |
| = |
| = |
| = ... |
| | n | | n(n−1) | | n(n−1)(n−2) | |
| | a2 | | 1 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | n(n−1)(n−2)...(4)(3) | | n(n−1)(n−2)...(4)(3) | | n! | |
Zatem rozwiązaniem jest:
| | 2 | |
y = 1 + x + x2 + ∑n=3..∞ |
| xn |
| | n! | |
Spróbujmy zwinąć rozwiązanie do postaci zamkniętej. Nic prostszego!
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
y = −(1+x) + |
| + |
| x + |
| x2 + ∑n=3..∞ |
| xn |
| | 0! | | 1! | | 2! | | n! | |
| | 1 | |
= −(1+x) + 2∑n=0..∞ |
| xn |
| | n! | |
= 2e
x − 1 − x.
Jak widać rozwiązanie było proste. Wystarczyło trochę się pobawić.
5 wrz 21:44
daras: proste ale i długie

poza tym Paula juz tu nie zagląda
5 wrz 21:51
Trivial: To bez znaczenia. Zawsze lubię spróbować czegoś nowego.
5 wrz 22:00