Granice ciągu
Zocha: Bardzo proszę o wytłumaczenie, dlazego tu nie ma granicy.
limx→−1 4x−x2x2−1
W odpowiedzi do zadania jest napisane brak granic, a ja niestety nie umiem załapać kiedy
występuję ten brak granic
5 wrz 03:35
Janek191:
| | 4 x − x2 | | x*( 4 − x) | |
f(x) = |
| = |
| ; x ≠ − 1 i x ≠ 1 |
| | x2 − 1 | | (x − 1)*( x + 1) | |
Mamy
| | x*( 4 − x) | |
lim |
| = − ∞ |
| | x2 − 1 | |
x→ − 1
−
| | x*( 4 − x) | |
lim |
| = +∞ |
| | x2 − 1 | |
x→ − 1
+
Granica lewostronna nie równa się granicy prawostronnej, więc funkcja nie ma granicy
w x = − 1
5 wrz 04:37
Zocha: Janek191 Dziękuję bardzo
8 wrz 16:50