Oblicz objętość prostopadłościanu.
N.: Przekrój poprzeczny wału ochronnego ma kształt trapezu równoramiennego. Szerokość wału u
szczytu wynosi 5m, a boczne nasypy o długości 6m są nachylone do poziomu pod kątem 40 stopni.
Ile metrów sześciennych ziemi, z dokładnością do 1m3, potrzeba do usypania takiego wału o
długości 0,5km?
4 wrz 23:05
Eta:

h=6*sin40
o ≈ ......... odczytaj sin40
o z tablic
x= 6*cos40
o ≈ .....
| | 5+5+2x | |
P(trapezu) = |
| *h= (5+x)*h=............ |
| | 2 | |
V= P(tr)*H= P(tr)*500= ...........
4 wrz 23:20