wyznacz kat nachylenia
asia: Wyznacz kat nachylenia prostej przechodzącej przez punkt A=(√2,1) B=(1,√2) do osi OX.
4 wrz 21:53
sushi_gg6397228:
wzór znasz ?
4 wrz 21:58
asia: chyba nie
4 wrz 22:19
sushi_gg6397228:
to jak chcesz policzyć zadanie−−> tak na sucho bez teorii
4 wrz 22:20
Mila:
y=a*x+b równanie prostej
a=tgα, gdzie α− kąt nachylenia prostej do OX
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B.
4 wrz 22:40
asia: dziękuję
4 wrz 22:43
Eta:
| | √2−1 | | −(1−√2) | |
a= tgα= |
| = |
| = −1 ⇒ α= 135o |
| | 1−√2 | | 1−√2 | |
4 wrz 22:48
asia: a jak rozwiązać coś takiego :
| | 1 | |
f(x)=√2π−|x| + |
| |
| | cos2x+cosx | |
doszła do tego momentu 2π≥|x| i cosx≠0 cosx≠−1
4 wrz 23:27
Mila:
Co to znaczy rozwiązać funkcję, napisz polecenie z książki.
Dziedzina?, miejsca zerowe? a może zbiór wartości, a może wykres?
4 wrz 23:29
Eta:
4 wrz 23:30
Eta:
"rozwiązać coś" ?
4 wrz 23:31
asia: wyznacz dziedzinę funkcji, wybaczcie
4 wrz 23:37
pigor: ...,
|x|≤ π i cosx≠0 i cosx≠−1 ⇔ −π≤ |x| ≤ π i cosx≠0 i cosx≠−1 ⇔
⇔ x∊ D=(−π; π) \ {−π2,π2}
4 wrz 23:46
Eta:

2π−|x|≥0 ⇒ |x|≤2π ⇒ x∊<−2π, 2π>
i cosx≠0 i cosx≠ −1
| | 3 | | π | |
D= <−2π, 2π> \ { ± |
| π, ±π, ± |
| } |
| | 2 | | 2 | |
4 wrz 23:58
Eta:
Ejj
π.. 
ja widzę
2π−|x|
4 wrz 23:59
pigor: ..., no tak ; czas dać sobie spokój .
5 wrz 00:07
Eta:
5 wrz 00:09
asia: dziękuję wam dobrzy, pomocni ludzie
5 wrz 00:28