Zadania z potęg
Seper: Witam.
Mam za zadnie Obliczyć 3 zadania i utknąłem w pewnych momentach (to na zielono ja zrobiłem
niewiele ale utknąłem właśnie tutaj

i nie wiem co dalej)
a)(5
√2 )
√8 * 25
32 :
4√6259 =
52 * 53 :
b)24 * 32 + (2
√22)
√22 *
√8 =
c)(64
16 * 1024
−0,3 + 0,25
π)
0 * (27
√23)
√2 =
1 *
4 wrz 20:58
PW: a) Źle,
(5√2)√8 = 5√2√8 = 54
Wskazówka: 625 = 252 = 54.
4 wrz 21:06
5-latek: a)= 5√16*(52)3/2 :4√(54)9= (54 *53/2) /(536)1/4= licz sam
4 wrz 21:14
5-latek: Dobry wieczor PW
jak drugie oko?
4 wrz 21:16
Seper: Faktycznie źle przepisałem zamiast 5
2 * 5
3 − miało być 5
4 * 5
3 ale juz zrobiłęm a. po tym
co napisałeś 5−latek "licz sam" zrobiłem tak = 5
7 : (5
36)
14= 5
7:5
9 = 5
−2
zostaje kwestia zadania b) i c)
4 wrz 21:42
Seper: aaa 5−2 = 152 − pod kreską ułamkową 52
4 wrz 21:44
Eta:
Najpierw porządnie zapisz treść!
4 wrz 21:45
Seper: czyli 125 sorki za spam
4 wrz 21:46
Seper: Co jest nie tak z treścią?
4 wrz 21:46
Eta:
c/ 1* 272/3= (33)2/3=....
4 wrz 21:46
Seper: Masz racje wybacz , na prawde nie ma tutaj opcji edycji?
4 wrz 21:47
Eta:
zad b/ nie mogę odczytać... nawet przy użyciu lupy !
4 wrz 21:47
Seper: ...=3
2 = 9
4 wrz 21:49
Seper: co do c a b zaraz poprawie
4 wrz 21:49
Seper: od początku :
zadanie b)
24 * 32−3−5 + (2√22)√22 * √8 =
w momencie dodawania po lb. 2 jest w pierwiastku przed i po nawiasie w ułamku √22
4 wrz 21:55
Seper: a przy 32 jest −35
4 wrz 21:55
5-latek: Napisz mi ile to bedzie (2√2/2)√2
Oraz zobacz √8=√23=(23)1/2 ze wzoru n√a=a1/n i czytasz takze ten wzor w druga
strone
Takze wiesz przeciez ze 8=33 bo 2*2*2=8
4 wrz 21:59
5-latek: Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U a nie malej
4 wrz 22:02
Seper: Nie wiem ile to będzie

w zadaniu zaciąłem się na samym początku
4 wrz 22:08
5-latek: Przeciez znasz wzor (am)n=am*n
wiec licz (2√2{2})√2=
4 wrz 22:13
5-latek: ma byc (2√2/2)√2
4 wrz 22:14
Seper: ach źle zrozumiałem.. ale skąd wzięło się (2√2/2)√2 zamiast (2√2/2)√2/2
4 wrz 22:21
5-latek: Dobrze . To zeby bylo lepiej widac to obliczmy sama potege
4 wrz 22:21
5-latek: Wobec tego zapisz jeszce raz porzadnie ten przyklad b)
4 wrz 22:24
5-latek: Czy on ma wygladac tak ?
24*32−3/5+(2√2/2})√2/2} *√8
4 wrz 22:34
Seper: tak dokładnie jeśli przyjmiemy ze / jest jako kreska ułamkowa
4 wrz 22:36
5-latek: To teraz pierwszy skladnik obliczymy
| | 1 | |
24*32−3/5 zauwaz ze 32=25 wiec 24*(25)−3/5= 24*2−15/5=24*2−3= 24* |
| = |
| | 23 | |
Teraz drugi skladnik
(2
√2/2)
√2/2 *
√8= 2
2/4*2
3/2= 2
1/2*2
3/2=2
1/2+3/2=2
4/2=2
2=4
Zobacz na post 21:59 gdzie napisalem ile =
√8 ale sobie popraw tam ze 8=2
3 a nie 3
3
(pomylilem sie )
Teraz dodaj te skladniki do siebie i masz rozwaizanie .
Rozpisalem CI to w miare dokladnie zebys wiedzial o co chodzi
4 wrz 22:52
Seper: Stokrotne dzięki teraz przynajmniej wiem jak się od tego zabrać
4 wrz 22:56
5-latek: Zapoznaj sie dbardziej dokladnie ze wzorami na potegownie i pierwiastkowanie
Takze musisz wiedziec ze np
√2*
√2=2 a np
√3*
√3=3
bo np
√2*
√2= 2
1/2*2
1/2= 2
1/2+1/2= 2
1=2
wzor
n√a= a
1/n i drugi a
m*a
n= a
m+n
| | 1 | |
Jeszce jeden ktory tu zastosawalem a−n= |
| |
| | an | |
4 wrz 22:58
5-latek: Cieszy mnie to
4 wrz 23:03
Seper: Zrobiłeś za mnie całe zadanie

, ale takie potęgi to dla Ciebie pewnie zaden problem. Dzięki
jeszcze za poświęcony czas. Pokazałeś mi fajny sposób na robienie tego typu zadań, szczerze to
wzory na potęgi znam ale miałem problem z tymi pierwiastkami w ułamkach podniesionymi do
kwadratu, troche się cykałem na pierwszy rzut oka wygląda strasznie, a z matymy ledwo na 2
wyrabiam

Dzieki i pozdrawiam Cie.
4 wrz 23:10
5-latek: Porobisz jeszce troche takich przykladow i bedzie dobrze

Rowniez pozdrawiam
4 wrz 23:12