Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an
mia: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an jeśli:
a) an=√2n − √n + 10
b) an=√2n2 + n − 2n
c) an=√4n2 + 2n + 1 − √5n2 − 3n + 2
d) an=√n2 + 3n + 1 − √10n + 5
Proszę o pomoc : )
4 wrz 20:49
sushi_gg6397228:
domnoż na sprzężenie
4 wrz 20:52
ICSP: a) Przemnóż licznik i mianownik przez √2n + √n + 10
Reszta analogicznie.
4 wrz 20:52
4 wrz 20:52
mia: czyli:
| | n − 10 | |
a) lim |
| |
| | √2n + √n+ 10 | |
n→
∞
i co dalej?
4 wrz 21:24
sushi_gg6397228:
jakie są stopnie wielomianów w liczniku, mianowniku
4 wrz 21:26
mia: ok, już rozwiązałam wszystkie przykłady : )
Dzięki za pomoc! : )
4 wrz 21:54
Janek191:
@ sushi
W mianowniku nie ma wielomianu !
5 wrz 05:14