najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji licznowej
Dawid: Pomocy, kompletnie niewiem jak "ugryźc"

to zadanie z "dwiazdka" wykaż że funkcja określona
| | x | |
wzorem f(x)= |
| x∊R, przyjmuje najmniejszą wartość rowna −1/2 zas najwieksza 1/2 |
| | 1+x2 | |
4 wrz 20:21
Dawid: czy macie jakis pomysł?
4 wrz 20:42
Kacper: oczywiście
Zbadaj dla jakiej wartości parametru a równanie ma rozwiązanie
4 wrz 20:43
Eta:
y(1+x
2)=x
| | 1 | | 1 | |
yx2−x+y=0 Δ =1−4y2≥0 ⇒ (1−2y)(1+2y) ≥0 ⇒ y∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem ymin= − |
| , ymax= |
| |
| | 2 | | 2 | |
c.n.w
4 wrz 20:44
ICSP: mamy :
−(x+1)
2 ≤ 0 ≤ (x−1)
2
−x
2 −2x − 1 ≤ 0 ≤ x
2 − 2x + 1 // + 2x
−(x
2 + 1) ≤ 2x ≤ (x
2 + 1) // : x
2 + 1 > 0
| | 1 | | 1 | |
Dodatkowo z pierwszej równości widać, ze f(1) = |
| oraz, że f(−1) = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
c.n.p.
4 wrz 20:46
Dawid: tzn

niemialem jeszcze nic o parametrach w takich rownaniach...
4 wrz 20:46
Dawid: dziekuje bardzo
4 wrz 20:46
Eta:
"CPN"
4 wrz 20:46
ICSP:
4 wrz 20:47
Eta:
4 wrz 20:49
Mila:

w− wartość funkcji
x=w*(1+x
2)⇔w*x
2−x+w=0
sprawdzimy dla jakiego w to równanie ma rozwiązanie.
1) w=0 wtedy mamy równanie :
−x=0, x=0 rownanie ma jedno rozwiązanie.
2)w ≠0
Δ=1−4w
2
Aby równanie miało rozwiązanie musi byc spełniony warunek:
Δ≥0⇔
1−4w
2≥0⇔(1−2w)*(1+2w)≥0
4 wrz 20:55
PW: Jak się bawić, to się bawić
Dla x>0 znana jest nierówność
a więc dla takich x odwrotności spełniają nierówność
A jak to jest dla x<0? (nie tłumaczcie mi, ale adepci niech pomyślą).
4 wrz 20:55
pigor: ..., coś mi się zdaje, że ....

nie wymyślą , ale jestem
gotów podpowiedzieć jak ktoś z nich .. ładnie poprosi

. ..
4 wrz 21:08
Eta:
4 wrz 21:09