opr
Jarrooo: Udzielono pożyczki w wysokości 3000zł na 4 miesiące. Zgodnie z umową wierzyciel otrzyma odsetki
w wysokości 0.5% za każdy miesiąc. Jaką kwotę otrzyma wierzyciel po upływie 4 miesięcy?
Wiem że odpowiedzią jest 3060 ale ile przedmiotów tyle wzorów.
Mam podany wzór (bez legendy)
Kn= K0(1+nr)
nie umiem z tego wyliczyć
wyliczyłem tak:
odsetki= kapitał x czas x procent /100
odestki= 3000 x 4 x 0.05 / 100 = 60
czyli otrzyma 3060zł ale mam podłożyć do innego wzoru
4 wrz 20:21
pigor: ..., liczysz od razu szukaną kwotę z wzoru ,który podałeś
dla n=4, p=0,5%= 0,005 tak:
tak : 3000(1+4*0,5%)= 300(1+2%)= 3000*1.02= 30*102= 3060 i tyle.
4 wrz 20:58
pigor: ... , jest to wzór na procent prosty
(obecnie chyba nie stosowany w bankach)
4 wrz 21:14