Opuść znak wartości bezwzględnej
Ania: |√5 −7| − |3 −2 √5 |
4 wrz 20:12
sushi_gg6397228:
teoria znana?
4 wrz 20:13
Ania: Nie
4 wrz 20:15
4 wrz 20:17
Ania: Dzieki. A moze jakies rozwiazanie ? Mam tego wiecej ale chcialam sprawdzic jak to obliczyc
4 wrz 20:20
sushi_gg6397228:
w linku masz dwa ostatnie odnosniki i podali jak liczyc−−> patrzysz tam i piszesz swoj przyklad
4 wrz 20:22
Metis: Pokaz jak liczysz ty.
4 wrz 20:22
52: Jeśli |−| to zmieniasz znak
Jeśli |+| to nie zmieniasz znaku
np.
|3−√95|=|−6,7.....|=|−|=√95−3
|√95−3|=|6,7....|=|+|=√95−3
4 wrz 20:23
Janek191:
√5 < 7 ⇒ √5 − 7 < 0 ⇒ I √5 − 7 I = − ( √5 − 7) = 7 − √5
3 − 2√5 < 0 ⇒ I 3 − 2√5 I = − ( 3 − 2√5) = 2√5 − 3
zatem
I √5 − 7 I − I 3 − 2 √5 I = 7 − √5 − ( 2 √5 − 3 ) = 7 − √5 − 2√5 + 3 = 10 − 3√5
5 wrz 11:48
Dziadek Mróz:
|√5 − 7| − |3 − 2√5| = *)
√4|2 < √5 < √9|3
|√5 − 7| = −(√5|2,.. − 7) = 7 − √5
|3 − 2√5| = −(3 − 2√5|4,..) = 2√5 − 3
*) = 7 − √5 − (2√5 − 3) = 7 − √5 − 2√5 + 3 = 10 − 3√5
5 wrz 12:01