równanie wykładnicze
agaa: a) 32x−1 + 3x+1=54
b) 8/3*3x−1+1=9x−1
4 wrz 19:58
52: a)
3
2x−1+3
x+1=54
3
2x*3
−1+3
x*3=54
Niech 3
x=t , t>0
t
2*3
−1+t*3=54
Dalej działasz sama...
4 wrz 20:03
agaa: @52 dzieki
4 wrz 20:13
agaa: mam jeszcze jedno pytanie,
x2x−4=xx2−3x+2
rozwiązaniem jest tylko x=2 ?
4 wrz 20:27
Eta:
x=2 v x= 3
4 wrz 20:33
agaa: @Eta możesz wyjaśnić skąd x=3
4 wrz 20:37
Kacper: A dlaczego rezygnujecie z rozwiązania x=1?
4 wrz 20:40
Kacper: 2x−4=x2−3x+2
x2−5x+6=0
(x−2)(x−3)=0
x=2 lub x=3
4 wrz 20:41
agaa: ok, dzięki, juz wszystko jasne
| | 2 | | 2 | | 26 | |
( |
| )4sin2x+( |
| )4cos2x= |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 26 | |
( |
| )4sin2x+ ( |
| )4*( |
| )−4cos2x= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | |
czy teraz mam podstawic t= ( |
| )4sin2x ? i wyjdzie |
| | 3 | |
4 wrz 21:13
agaa: w mianowniku oczywiscie powinno być t
4 wrz 21:14
agaa: i −4sin2x w drugim przekształceniu
4 wrz 21:16