nierówność funkcja wymierna
schatz: hej czy znalazłaby się dobra dusza, która pomogłaby rozwiązać mi tą nierówność ?
| −14√5(20−5x)2 | |
| ≥0 |
| (−8−2x)4(3x+2)2(2x+3)6 | |
9 lis 23:38
Wera: jak ty pomożesz mi to ja pomoge tobie
9 lis 23:45
Godzio:
−14
√5(20−5x)
2≥0
20−5x
2≥0
−5x
2≥−20
x
2≤4
x≤2 v x ≥ −2
9 lis 23:49
Wera:
9 lis 23:50
schatz: dziękuję Godzio
9 lis 23:51
9 lis 23:52
Spike: Wszystko jest, tylko musisz zastosować zasadę wężyka i obliczyć kiedy przyjmie 0 w mianowniku
−8−2x≠0
−2x≠8
x≠−4
3x+2≠0
x≠−3/2
2x+3≠0
x≠−2/3
Czyli x nie może przyjąć takich wartości
teraz
| −14√5(20−5x)2 | |
| ≥0 / *((−8−2x)4(3x+2)2(2x+3)6)2 po to do 2, |
| (−8−2x)4(3x+2)2(2x+3)6 | |
bo nie wiem czy to wyrażenie zawsze jest dodatnie czy ujemne ( czy będzie trzeba zmienić znak
nierówności, a przy
2 nie trzeba)
(−14
√5(20−5x)
2)((−8−2x)
4(3x+2)
2(2x+3)
6)≥0
teraz miejsce zerowe z licznika
20−5x=0
20=5x
x=4
mając wszystkie miejsca zerowe stosujesz zasadę wężyka dla wielomianu
9 lis 23:55
Spike: Godzio, sorry, ale źle jest to zrobione. Nawet (20−5x)2 niepoprawnie rozpisałeś. Zaraz swoje
dokończę.
9 lis 23:56
Godzio: a rzeczywiscie zapomnialem przy pierwiastkowaniu
9 lis 23:58
Godzio: (20−5x)2≥0
20−5x≥0 v 20−5x≤0
−5x≥−20 v −5x≤20
x≥4 v x≤−4
x∊(−∞,−4>∪<4,∞) −{−4}
9 lis 23:59
Godzio: x∊(−∞,−4)∪<4,∞)
10 lis 00:00
Spike:

Wszystkie nawiasy mają obok siebie parzystą potęgę, więc za każdym razem funkcja odbija się od
osi OX, suma tych potęg jest przysta, więc zaczynam z górnego lewego rogu, dla −4, −3/2, −2/3
kółka niezamalowane, bo wyrzuciliśmy je z załorzenia.
ps. tam po lewej od 0 wartości minusowe, normalnie nie robię rysunków a coś mi minusów nie chce
napisać
10 lis 00:03
Spike: więc, było tam kiedy jest ≥0, więc
x∊(−∞, −4)U(−4, −3/2)U(−3/2, −2/3)U(−2/3, +∞)
10 lis 00:05
Godzio: jesteś pewien ? podstawiając sobie chociażby −2 otrzymasz sprzeczność
10 lis 00:07
Spike: Nie rozumiem, pokaż, w którym momencie sprzeczność.
10 lis 00:11
Spike: Chociaż, zmieniam. Tam w liczniku było −14√5, i z tego powodu −1 przed ułamek wyciągnąć
trzeba i zmienić znak na ≤0
więc
x∊{4}
10 lis 00:14
Godzio: w twoim przedziale jest np x=−2 jeśli się podstawi to:
| −14√5(20+10)2 | |
| ≥0
|
| (−8+4)4(−6+2)2(−4+3)6 | |
| −14√5(20+10)2 | |
| ≥0
|
| (−8+4)4(−6+2)2(−4+3)6 | |
to wyrażnenie chyba nie będzie ≥0 zero o ile się nie myle

?
10 lis 00:16
Spike: x=4, jedna odp, bez przedziałów
10 lis 00:17
Godzio: chodzi ci z (−8−2x)4 wyciagnąć −?
10 lis 00:17
Spike: Nie, z nawiasu z potęgą nie można. Z licznika
10 lis 00:18
Godzio: Godzio: (20−5x)
2≤0
20−5x≤0 v 20−5x≥0
−5x≤−20 v −5x≥
−20
x≥4 v x≤4
minus zjadłem i dlatego mi coś nie tegest wychodziło
10 lis 00:19
Godzio: no to doszliśmy wkońcu do wyniku
10 lis 00:21