Planimetria
Blue: Promień okręgu jest równy 4
√2. Oblicz długość cięciwy AB. Zakoduj wynik podając trzy
początkowe cyfry po przecinku jego rozwinięcia dziesiętnego.
Dodaję rysunek:
| | √6+√2 | |
|
| ...Jednak wyszedł mi zły wynik |
| | 4 | |
Pomożecie

4 wrz 18:52
Piotr 10: A nie lepiej policzyć z twierdzenia kosinusów ?

IABI
2= (4
√2)
2+ (4
√2})
2 − 2*4
√2*4
√2 * cos150
0
4 wrz 18:55
Blue: hmm.... no rzeczywiście Piotrze, ale nadal nie wiem, dlaczego mój sposób jest nieprawidłowy
4 wrz 19:30
Piotr 10: Pokaż w całości sposób rozwiązania
4 wrz 19:32
Blue: Wyjdzie 64+32
√3
Tak mi wyszło, ale nadal jest źle, bo zakodować trzeba 109...
4 wrz 19:34
Piotr 10: Chwilka policzę.
4 wrz 19:34
Blue: Mój sposób:
x= 2
√3+2
x− połowa AB
czyli AB = 4
√3+4
4 wrz 19:36
Piotr 10: Twój sposób jest ok i mój też. Zapomniałaś w moim sposobie pierwiastka
IABI2 = 64+32√3
IABI = √64+32√3 = √(4√3+4)2 = I4√3+4I = 4√3+4
4 wrz 19:48
Blue: W książce jest błąd, bo te cyfry nie są po przecinku, tylko też przed przecinkiem , błąd jest
najwyraźniej w poleceniu

Ufff jak dobrze mieć świadomość, że dobrze to liczyłam
4 wrz 19:52
Piotr 10:
4 wrz 19:54