Trójkąt
Blue: W trójkąt wpisano okrąg o promieniu 2. Punkty styczności okręgu z bokami trójkąta podzieliły
okrąg na trzy łuki, których stosunek długości wynosi 3:4:5. Oblicz pole trójkąta. Zakoduj
wynik podając trze początkowe cyfry po przecinku jego rozwinięcia dziesiętnego.
Czy ten trójkąt przypadkiem nie będzie prostokątny?
4 wrz 18:18
Kacper:

Czerwony kąt jest prosty, zatem trójkąt ABC jest prostokątny
4 wrz 19:15
Piotr 10: Witam
Kacper. Masz może na dzisiaj transmisje meczu z polskim komentatorem ?
4 wrz 19:17
4 wrz 19:20
Piotr 10: No właśnie wiem, miałem ten link. Tylko wyświetla mi się komunikat, chyba wiesz jaki
4 wrz 19:20
Piotr 10: PS: wyświetla CI się komunikat na czerwono o bezpieczeństwie ?
4 wrz 19:21
Kacper: NIE Ma mnie w domu ale sprawdz strone meczyki.pl
4 wrz 19:24
Radek:
też mi się wyświetla. na meczykach bardzo ścina więc odradzam
4 wrz 19:27
4 wrz 19:29
Piotr 10: Dzięki wielkie kolego/koleżanko
4 wrz 19:30
Blue: Kacper ale tak właśnie liczyłam i mi nie wyszło, już ci przedstawiam, jak to zrobiłam..
4 wrz 19:39
Blue: A więc obliczyłam z trójkąta 30, 60, 90, że te pewne odcinki w deltoidzie wynoszą po 2√3 .
Następnie z tw.Pitagorasa liczyłam kolejne dwa odcinki będące ramionami innego deltoidu i
wyszło mi, że to ramie wynosi 4+2√3
zatem a=6+2√3
h= 2 +2√3.... czyli P= 12+8√3
4 wrz 19:42
Blue: ten trójkąt 30, 60, 90 wziął się z tego, że tam jest kąt środkowy 120
4 wrz 19:44
Radek:
Daj spokój Kacprowi.. Ma inne sprawy na głowie
4 wrz 19:49
Blue: Nieaktualne, odkryłam błąd w poleceniu
4 wrz 20:00
Kacper: Czyli wszystko gra?
4 wrz 20:35