Rzucasz monetą. Oblicz prawdopodobieństwo.
mick: Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że orzeł wypadł dokładnie dwa razy.
4 wrz 18:05
john2: 5 prób, każda może się skończyć na dwa sposoby, więc
|Ω| = 2
5
Przykładowy (interesujący nas) wynik po 5 rzutach:
R O O R R R
| | | | | |
O można ustawić na | sposobów, więc |A| = | |
| | | |
P(A) = ....
4 wrz 18:34
mick: | | | |
O można ustawić chyba na | sposobów? To nic nie zmienia w wyniku, ale czy nie powinno być |
| | |
4 wrz 18:50
john2: Oczywiście masz rację.
4 wrz 18:52