:)
Blue: Oblicz stosunek pola koła opisanego na trójkącie prostokątnym do pola koła wpisanego w ten
trójkąt. Wiadomo, że wysokość trójkąta opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku
1:4. Zakoduj wynik podając trzy początkowe cyfry jego rozwinięcia dziesiętnego.
Miałam koncept na to zadanko, jednak okazał się zły. Może go przedstawię(rysunku nie zrobię
niestety, bo nie umiem) :
Liczyłam z tw. pitagorasa r małego koła
5x− przeciwprostokątna
(5x)
2 = (x+r)
2 + (4x+r)
2
Teraz to już normalnie liczyłam pole, R okręgu opisanego wynosi 2,5x

Jednak wyszedł inny wynik niż w odp.
Czy ktoś może powiedzieć, jak to wyliczyć i dlaczego mój sposób jest zły

4 wrz 18:03
Blue: Pomooożecie

? błagam
4 wrz 20:04
sushi_gg6397228:
znowu jęczysz jak .....
4 wrz 20:18
Mila:
A co ma wyjść?
4 wrz 20:27
sushi_gg6397228:
niech sie meczy
jaki jest wzor na "h" opuszczone na przeciwprostokatna?
4 wrz 20:28
Eta:

x>0
h
2=4x
2 ⇒ h=2x
a
2=5x
2 ⇒ a=
√5x b
2=20x
2 ⇒ b=2
√5x c= 5x
| | 5 | | a+b−c | | 3√5−5 | |
R= |
| x ,r= |
| =..... |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | R2 | |
k= |
| = ........... dokończ |
| | r2 | |
4 wrz 20:30
Eta:
Hej
Blue..... żyjesz?
4 wrz 20:53
sushi_gg6397228:
poszła jęczeć gdzie indziej
4 wrz 20:54
Eta:
4 wrz 20:54
PW: Widzę, że niektórzy dokuczają
Blue w celu mobilizacji myślenia. A ja ją doceniam za chęci
i dociekliwość
4 wrz 20:59
Eta:
Hej
PW 
nie podrywaj ......
4 wrz 21:11
Blue: Eta dzięki wielkie, wynik poprawny

PW nie sądziłam, że ktoś tutaj doceni moje chęci, dzięki Ci za zrozumienie

sushi i wcale nie poszłam nigdzie jęczeć
4 wrz 21:57
sushi_gg6397228:
bo miałem wyłączone głośniki i nie słyszałem Ciebie
4 wrz 22:05