Całka oznaczona
serpentina: ∫dx/(ex+1)
granice całkowania u góry 1, na dole 0
4 wrz 17:50
pigor: ..., np. tak :
| | dt | |
niech ex+1=t ⇒ ex=t−1 i exdx=dt ⇒ (t−1)dx= dt ⇒ dx= |
| , |
| | t−1 | |
| | dx | | dt | | 1 | | A | | B | |
zatem ∫ |
| = ∫ |
| = ... , ale |
| = |
| + |
| = |
| | ex+1 | | t(t−1) | | t(t−1 | | t | | t−1 | |
= ...itd.

, czyli [n[A= −1, B=1, więc dalej
| | dt | | 1 | | 1 | | dt | | dt | |
∫ |
| = ∫( |
| − |
| )dt= ∫ |
| − ∫ |
| = ln|t−1|−ln|t|= |
| | t(t−1) | | t−1 | | t | | t−1 | | t | |
= ln|e
x+1−1|−ln|e
x+1|= lne
x−ln(e
x+1)=
x−ln(ex+1) ⇒
⇒ x−ln(e
x+1) ]
01 = 0−ln2−1+ln(e+1)=
−1+ln12(2+1) . ...
4 wrz 18:18
pigor: ... , przepraszam miało być nie ln(2+1) tylko ... = −1+ ln12(e+1
4 wrz 18:20
pigor: ..., z nawiasem ) na końcu
4 wrz 18:21