Zadanie
Jacek: Dane są punkty A(2;3) B(−1;4) C(5,2) △ABC wyznacz:
Środkową boku AB
Symetralną boku AB
wyznacz współrzędne punktu D aby czworokąt ABCD był równoległobokiem
Z wikipedii wygrzebałem taki wzór na symetralną boku AB
(2*x−Ax−Bx)(Ax−Bx)+(2y−Ay−By)(Ay−By)=0
Reszty nie wiem jak ruszyć najlepiej najprostszym i najkrótszym sposobem
4 wrz 17:47
Jacek:
4 wrz 17:51
J: To lepiej "nie grzeb" , bo i tak tego wzoru nie zrozumiesz i nie zapamiętasz ...
1) napisz wzór prostej przechodzącej przez punkty A i B
2) znajdź współrzedne środka odcinka AB (punkt S)
3) napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez punkt S
4 wrz 17:51
Jacek: (y−ya)(xb−xa)−(yb−ya)(x−xa)=0
(y−3)(−1−2)−(4−3)(x−2)=0
−3y+9−(−x+2)=0
−3y+9+x−2=0
x−3y+7=0
Dobrze?
4 wrz 18:07
Jacek: współrzędne środka odcinka AB:
Tutaj ten podpunkt drugi
4 wrz 18:11
Jacek: 
?
4 wrz 18:25
Gustlik: Od tego są wektory − najprościej:
A(2;3) B(−1;4)
AB
→=[−1−2, 4−3]=[−3, 1]
| | 1 | | 1 | |
Współczynnik kierunkowy pr. AB a= |
| =− |
| |
| | −3 | | 3 | |
Zatem współczynnik kierunkowy symetralnej a
2=3
y=3x+b
Podstawiasz współrzędne środka:
7=−3+2b
10=2b /:2
b=5
Symetralna ma równanie: y=3x+5
4 wrz 19:15
Gustlik: Środkowa też z wektorów:
C(5,2)
| | −1 | | 7 | | 1 | | 1 | | 11 | | 3 | |
CS→=[ |
| −5, |
| −2]=[−5 |
| , 1 |
| ]=[− |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 11 | | 3 | | 2 | | 3 | |
a= |
| :(− |
| )= |
| *(− |
| )=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 11 | | 11 | |
22=−15+11b
22+15=11b
37=11b /:11
| | 3 | | 37 | |
Środkowa ma równanie y=− |
| x+ |
| |
| | 11 | | 11 | |
I nie stosuj jakichś dłuuuuugich jak taaaaaasiemiec wzorów.
4 wrz 19:21