Przesunięcie o wektor
Metis: Cześć

Mam odbić w symetrii osiowej wykres o wzorze : y= −
√x+4
I stąd moje pytanie czy jest różnica w kolejności wykonywania przesunięcia?
Robimy to zgodnie z prawami działań?
Tzn.
1. Przesuwamy( w moim przypadku o wektor u=[−4,0]) funkcję
√x
2. Odbijamy względem prostej( w moim przypadku osi OX)
Czy może najpierw odbijamy a potem przesuwamy ?
W powyższym przypadku obydwa sposoby są dobre, otrzymam identyczne obrazy wykres wyjściowego.
4 wrz 15:23
Ajtek: W tym przypadku oba sposoby są dobre.
4 wrz 15:27
MQ: Robimy to zgodnie z kolejnością zagnieżdżenia funkcji: od najbardziej zagnieżdżonej do
najbardziej zewnętrznej.
W tym wypadku szczęśliwie nie ma to znaczenia.
4 wrz 15:29
Metis: W tym tak

GeoGebra potwierdziła ale czy we wszystkich przypadkach ?
4 wrz 15:30
MQ: Nie we wszystkich.
4 wrz 15:31
Ajtek:
Nie we wszystkich, przykładu na szybko nie wymyślę, może MQ coś wykombinuje.
4 wrz 15:32
Metis: MQ możesz rozwinąć? Nie znam pojęcia zagnieżdżenia funkcji, a Google dużo nie mówi .
4 wrz 15:33
5-latek:

Czesc.
Jesli masz odbic wzgledem osi oX to wykresy f(x) −i −f(x) sa wlasnie symetryczne wzgledem
osi OX
Wiec jesli masz wzor funkcji f(x)=−
√x+4 to −f(x)= −(−
√x+4)=
√x+4 i rysujesz ta funkcje
(u mnie jest na czerwono
Natomiast na czarno f(x)= −
√x+4
4 wrz 15:38
MQ: f(g(h(x)))
Najpierw rysujesz y=h(x),
potem przekształcasz według g(y),
potem przekształcasz wg f.
4 wrz 15:40
Metis: MQ jesteś w stanie pokazać mi to na jakimś konkretnym przykładzie?
+
5−latku Dzięki, ale najbardziej chodzi mi o tą kolejność

++ Udało mi się dostać Rachunek prawdopodobieństwa , Zakrzewskich
4 wrz 15:47
5-latek: To fajnie bo Mila niedawno tez napisala ze korzysta z tego wydawnictwa wiec musza byc
dobre
4 wrz 15:55
MQ: y=−√x+4
f1=x+4 przesunięcie o [−4,0]
f2=√f1 pierwiastek z przesuniętych wartości
dwa pierwsze rysujesz intuicyjnie razem
f3 = −f2 odbijasz wzgl osi OX
4 wrz 16:03
MQ: y=−|x+5|
f1 = x+5 −− analogicznie przesuwasz y=x o [−5,0]
f2 = | | −− odbijasz część ujemną wykresu wzgl. osi OX
f3 = −() −− odbijasz całość wzgl. osi OX
4 wrz 16:06
Metis: Dzięki
MQ 
Zrobię to ręcznie bo w Gebrze nie umiem odbić części ujemnej
4 wrz 16:18
4 wrz 17:09
Metis: Dziękuje
Milu
4 wrz 20:05
Kacper: W GeoGebrze elegancko się robi wszystko
4 wrz 20:34
Metis: Jeżeli umie się wykorzystać cały potencjał
4 wrz 20:39