Całka nieoznaczona
serpentina: a) ∫sin2x√cos3x dx
b) ∫arctgx/x2 dx
4 wrz 15:23
MQ: Używaj nawiasów:
a) co jest pod sinusem?
b) co jest pod arcustangensem?
4 wrz 15:31
J:
a) = ∫sin2x(cos)3/2dx = ∫2sinxcosx(cos3/2)dx = 2∫sinx(cos)5/2dx
... i teraz podstawienie: cosx = t ; −sinxdx = dt
4 wrz 15:33
J:
| | arctx | | 1 | |
b) ∫ |
| = ... przez części: u' = atctgx u = |
| |
| | x2 | | x2+1 | |
v = x
2 v, = 2x
4 wrz 15:40
J: | | 1 | | −2 | |
.... oczywiście ma być: v = |
| v' = |
| |
| | x2 | | x3 | |
4 wrz 15:51
serpentina: bardzo, bardzo dziękuję, zrobiłam, już wyszło tak jak powinno być
4 wrz 15:58