| 7 | ||
f(x) = | ||
| sin2x − sinx − 12 |
please −.−
| 7 | ||
f(x) = | , podstaw: t = sinx i zobacz ,jak zachowyje się funkcja: | |
| (sinx−4)(sinx+3) |
| 7 | ||
f(x) = | w przedziale <−1,1> | |
| (t−4)(t+3) |
| −7 | −4 | |||
Już wiem − wyjdzie Zwf=< | , | > | ||
| 10 | 7 |
| 7 | ||
mianownik nie zeruje się w przedziale <−1,1> , zatem dla funkcji | ||
| t2 − t −12 |
| −7 | −7 | |||
zwf: < | , | > TERAZ JEST NA PEWNO DOBRZE ! | ||
| 10 | 12 |
| −7 | −4 | |||
Marek, jak doszedłeś do wyniku < | , | >?, bo wg wolframa tak ma właśnie być: | ||
| 10 | 7 |
Z rysunkiem:
g(t)=t2−t−12, t∊<−1,1>
| 1 | ||
tw= | ∊<−1,1> | |
| 2 |
| 1 | −49 | 1 | 4 | |||||
g( | )= | wartość najmniejsza g(t) ⇔f( | )=− | wartość największa f(x) | ||||
| 2 | 4 | 2 | 7 |
| −7 | ||
g(−1)=−10 wartość najwięsza g(t) w przedziale <−1,1>⇔f(−1)= | wartość najmniejsza f(x) | |
| 10 |
| −7 | 4 | |||
y∊< | ,− | > | ||
| 10 | 7 |