Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Piotrek: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x) = −3/cosx
4 wrz 14:21
J:
ZW = (−∞,−3> U <3,+∞)
4 wrz 14:27
Piotrek: Wytłumaczyłby mi ktoś dokładnie krok po kroku jak do tego dojść?
4 wrz 14:28
J:
Maksymalna warość cosx = 1 , wtedy f(x) = − 3
Minimalna wartośc cosx = − 1 , wtedy f(x) = 3
Gdy cosx zbliża się do wartości 0 , wtedy f(x) dązy do ± ∞
4 wrz 14:31
Piotrek: Dziękuję J
4 wrz 14:36
razor: | | 3 | |
można też narysować wykres funkcji − |
| i zbadać zbiór wartości na przedziale <−1,1> |
| | x | |
4 wrz 14:38