Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Matematyk : Spośród cyfr 0,1,2,3,3,6 losujemy bez zwracania trzy i tworzym z nich trzycyfrowa(cyfra setek
to pierwsza z wylosowanych, a jednosci ostatnia z wylosowanych), oblicz prawdopodobien, ze
liczba bedzie parzysta.
4 wrz 13:23
J:
Zakładamy,że liczby 3 i 3 są rozróżnialne.
IΩI = 5*5*4 = 100
a) liczba ma na końcu 0 : 5*4 = 20
b) liczba ma na końcu 2 : 4*5 = 20
c) liczba ma na końcu 6 : 4*5 = 20
IAI = 3*20 = 60
| | IAI | | 60 | | 3 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 100 | | 5 | |
4 wrz 13:46
Matematyk : wolalbym wersje, w której 3 nie są rozróżnialne, bo taki przypadek jest trywialny
4 wrz 14:19
J:
Schwmat będzie identyczny, tylko zbiór będzie: 0,1,2,3,6.
4 wrz 14:24
Matematyk : z moich obliczen nie wychodzi by byl taki sam schemat jak do liczb 0,1,2,3,6 bo ten schemat
wyklucza nam mozliwosc wylosowania 331 itp, a Twoje rozwiazanie traktuje 331 i 331 jako dwie
tozne liczby jezeli za pierwsza trojke przyjmiemy A, za druga B to mamy AB1 BA1 jako dwie
różne, a przeciez 331 i 331 to jedna i ta sama liczba ktora liczymy tylko raz

moj wynik to
33/59 czy ktoś może podzielić się swoimi przemyśleniami ?
4 wrz 16:32
J: Racja...
W takim razie ze zbioru Ω musimy odjąć te przypadki, gdzie występują dwie trójki, np:
331,313,133 − 3 przypadki
332,... − 3 przypadki
336, .. − 3 przypadki
330,303 − 2 przpadki , czyli razem: 11 przypadków.
W zbiorze A musimy wykluczyć tylko: 330,332,336 , czyli 3 przypadki
4 wrz 17:39