Obliczyć ∫f(x,y)dxdy jeżeli f(x,y)=x+y+2 po obszarze D= {(x.y): x^2+y^2≤2
finedayexit: Obliczyć ∫f(x,y)dxdy jeżeli f(x,y)=x+y+2 po obszarze
D= {(x.y): x2+y2≤2
Dzień dobry, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu powyższej całki.
Kompletnie nie wiem jak zacząć, domyślam się że trzeba całkę przedstawić w formie równania po
okręgu. Bardzo wdzięczny byłbym za napisanie jak ma wyglądać gotowa do rozwiązania całka.
Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
4 wrz 12:34
MQ: Przejdź do wsp. biegunowych, wtedy:
0 < r < √2
oraz
0 < φ <2π
4 wrz 16:13
zapala: x=rcosα
y=rsinα
0<r<√2
0<α<2π
∫...=∬(rcosα+rsinα+2)drdα
Musisz sobie w te całki wstawić te granice całkowania r i α.
4 wrz 18:24
Krzysiek: Brakuje jakobiana w tej całce
4 wrz 18:29
zapala: Tak jeszcze ma być jakobian r
4 wrz 18:35
finedayexit: oh, dziękuję wam.
4 wrz 22:29