Witam, znalazłem takie zadanie i czegoś nie rozumiem. Proszę o pomoc..
ryho:

∡C=72
∡A=∡B=36
AC=BC
Dlaczego AB=O C
4 wrz 10:43
J:
Niemożliwe ... suma katów w trójkącie wynosi 180o ... tutaj: 36 + 36 + 72 = 144
4 wrz 10:47
pigor: ..., no chyba, że jest to jest ciekawy czworościan

dlatego najlepiej podaj dokładną co do kropki i przecinka
treść oryginalną zadania, a ja sobie wtedy wszystko sam narysuję . ...
4 wrz 13:23
ryho: sorry.. kat C 36 stopni, katy A i B po 72. Rysunek stanowi element dociekania boku pieciokata
wpisanego w okrag. Znajduje sie w starej ksiazce Leitner: Matematyka dla kandydatów na
uczelnie techniczne.
5 wrz 00:21
Janek191:

I AC I = I BC I
5 wrz 04:51