pytanie
sss: można podzielić √12 przez 2?
4 wrz 09:19
J:
| | √12 | | √12 | |
Można |
| = |
| = √3 |
| | 2 | | √4 | |
4 wrz 09:28
sss: skąd się wzięło do √4 ?
4 wrz 09:31
J: √4 = 2
4 wrz 09:35
sss: czyli jak dzielimy pierwiastek przez liczbę całkowitą, to tą liczbę trzeba zamienić na
pierwiastek?
4 wrz 09:42
J:
| | √a | | a | |
Tak.. |
| = √ |
| i b ≠ 0 |
| | √b | | b | |
4 wrz 09:46
daras: niekoniecznie , można też wciągnąc mianownik pod pierwiastek
4 wrz 09:58
Dziadek Mróz:
√12 = √4*3 = {√ab = √a*√b} = √4*√3 = 2√3
4 wrz 11:34
pigor: ..., podsumowując co wyżęj zostało powiedziane np. tak :
| | √12 | | √4*3 | | 2√3 | |
√12 : 2= |
| = |
| = |
| = √3 − wynik dzielenia (iloraz) .  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 wrz 13:40