matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
anna30:
Problem z granicą funkcji, najprościej by wyszło de L'Hospitalem, ale nie można
sin
2
(x−2)
lim
x
2
− 4
x−>2
4 wrz 09:17
J:
sin
2
(x−2)
sin(x−2)
1
Może tak : = lim
= lim
*sin(x−2)*
=
(x−2)(x+2)
(x−2)
x+2
1
1*0*
= 0
4
4 wrz 09:26