Wykazanie podprzestrzeni liniowe i wyznaczanie bazy
Kali: Hej bardzo bym prosil i bylbym niesamowicie wdzieczny jakby ktos znalazl chwile rozpisac krok
po kroku owe zadanie, poniewaz potrzebuje przykladu zeby zrozumiec,
W R3 dany jest zbior A = {(x,y,z) : 2x = 3y = −z }
a) Wykazac ze A jest podprzestrzenia wektorowa w R3 (tutaj znam definicje i 2 warunki ale nie
wiem jak to ladnie rozpisac)
b) Wyznaczyc baze i wymiar podprzestrzeni A
Z gory bardzo dziekuje za wszelka pomoc.
Pozdrawiam
4 wrz 01:43
Kali: Rozwiazalem to tak przyjmuje ze 2x=3y=−z moge zapisac jako (2x,3x,−x)
nastepnie zakladam w1(2x,3x,−x) w2(2x,3x,−3) e A, i a1 , a2 e R
a1w1 + a2w2 = (2x,3x,−x)
(a1*2x1 + a2*2x2 , a1*3x + a2*3x , a * (−x) + a2 * (−x) ) = (2x,3x,−x)
Wiec nalezy do zbioru podprzestrzeni liniowej ( nie wiem czy dobre uzasadnienie)
Nastepnie podpunkt b)
V = (2x,3y,−z) :x,y,z e R3 ) = lin (2,0,0),(0,3,0),(0,0,−1)
ukladam to w macierz i licze wyznacznik jej
2 0 0
0 3 0
0 0 −1
Po obliczeniuy wyznacznika tej macierzy 3n3 wyszedl mi on −6
zatem wymiar bazy wynosi 3 baza macierzy (2,0,0)(0,3,0)(0,0,−1) i jest podprzestrzenia liniowa.
Moglby ktos sprawdzic ewentualnie poprawic?
4 wrz 04:31
Kali: hmm?
4 wrz 18:56
PW: Cytat:
(1) A = {(x,y,z) : 2x = 3y = −z }
...
przyjmuje ze 2x=3y=−z moge zapisac jako (2x,3x,−x).
Oj, coś chyba nie rozumiesz.
(1) jest definicją zbioru, w którym podana jest zależność między współrzędnymi dowolnego
punktu. Zależność polega na tym, że jeżeli
z jest trzecią współrzędną punktu, to druga
spełnia zależność
a pierwsza spełnia zależność
Tak więc punkty zbioru A to punkty
| | −z | | −z | |
(2) ( |
| , |
| , z), z∊R. |
| | 2 | | 3 | |
Wygląda znajomo (co to za twór? − nie musisz tego pisać wyraźnie, nie pytali o to, ale przecież
widać). Teraz wykaż, że punkty postaci (2) tworzą podprzestrzeń liniową.
4 wrz 20:45