Proszę o pomoc, zostały mi tylko dwa przykłady, których nie potrafię zrobić
półdniamęki: Oblicz :
a) log
4 9 * log
3 128 =
| | 1 | |
b) log |
| 3 * log3 7 * log7 625 = |
| | 5 | |
| | 1 | |
(w podpunkcie b { |
| jest podstawą logarytmu!) |
| | 5 | |
3 wrz 23:50
Ajtek:
Pobaw się zamieniając podstawy logarytmów.
3 wrz 23:55
bezendu:
=−4
3 wrz 23:56
Ajtek:
Cześć
bezendu
3 wrz 23:58
półdniamęki: rety, w pierwszym jeszcze jako tako, ale b nijak nie mogę ugryźć
4 wrz 00:00
bezendu: dobranoc
4 wrz 00:01
Ajtek:
Pomyśl

.
4 wrz 00:02
Mila:
b)
| | log3(625) | |
log1/5(3)*log3(7)* |
| = |
| | log3(7) | |
log
1/5)(3)*log3(625=
| | log5(3) | | log5(54) | |
= |
| * |
| = dokończ |
| | | | log5(3) | |
4 wrz 00:09
Ajtek:
Hej
Mila
4 wrz 00:10
Mila:
Witaj i Dobranoc
4 wrz 00:12
Eta:
Lukas ?
4 wrz 00:23
Ajtek:
Hej
Eta 
. Zbieram się, żeby się odezwać do Ciebie w sprawie liczby "Pi"

.
4 wrz 00:25
Eta:
| | 7 | |
a) log49= log23 log3128= 7log32= |
| |
| | log23 | |
....= 7
| | 1 | | 1 | |
b) log1/53= −log53=− |
| , log37= |
| , log7625=4*log75 |
| | log35 | | log73 | |
| | 1 | | log75 | | 1 | |
..... −4 * |
| * |
| = −4 |
| *log35= −4 |
| | log35 | | log73 | | log35 | |
4 wrz 00:40
4 wrz 00:45
Ben Akiba: po co to komu ?
4 wrz 07:21
Ben Akiba: | | log4128 | |
a) log49*log3128 = log432*log3128 = 2log43* |
| =2log4128 = log416384 = |
| | log43 | |
log
44
7 = 7
4 wrz 07:43
Ben Akiba: | | log3 7 | | log37 | |
b) |
| *log754 = − 4 |
| log75 = |
| | log3 5−1 | | log35 | |
| | log57 | | log53 | | 1 | |
= −4 |
| * |
| * |
| = −4 |
| | log53 | | log55 | | log57 | |
4 wrz 07:50