Granice ciągów.
Cyr.: Witajcie. Mam problem z zadankiem.
Dany jest ciąg (an), gdzie an=5+9+13+...+(4n+1)/5n2−3n , n∊N+
a) oblicz a5.
b)Wyznacz lim an.
W a) ma wyjść 13/22 a w b) 2/5 .
Zaczełam robić to tak: w liczniku jest c. arytm. wiec a1=5, r=4, am=4n+1, gszie m to ilość
wyrazów.Z tego m=4n+21/20 . a Sm=(2n+3)(4n+21/20) .
Do limesa podstawiłam Sm do licznika i obliczam, co mi nie wychodzi odpowiedz.
Moglibyście sprawdzić czy powychodziły mi wcześniej dobre wyniki?
Za a) nie wiem za bardzo jak się zabrać.
3 wrz 23:39
Cyr.:
3 wrz 23:49
bdziumzde5: | | 5+9+...+(4n+1) | |
Jezeli an = |
| , to mamy tak: |
| | 5n2 − 3n | |
| | 5+9+...+(4n+1) | | | | (4n+1 + 5)n | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | 5n2 −3n | | 5n2−3n | | 2(5n2−3n) | |
| (4n+1 + 5)n | | 4n2+6n | | | |
| = |
| = |
| = |
| 2(5n2−3n) | | 10n5 −5n | | | |
4 wrz 01:54
bdziumzde5: w mianowniku 5 i 5/n ma byc 6 itd. ";
4 wrz 01:56
Janek191:
| | 5 + 9 + 13 + .... + ( 4 n + 1) | |
an = |
| |
| | 5 n2 − 3n | |
Licznik − suma ciągu arytmetycznego ( b
n)
b
1 = 5 r = 4 b
n = 4n + 1
więc
S
n = 0,5*( 5 + 4 n + 1)*n = 3 n + 2 n
2
zatem
| | 2 n2 + 3 n | |
an = |
| |
| | 5 n2 − 3n | |
a)
| | 2 *52 + 3*5 | | 50 + 15 | | 65 | | 13 | |
a5 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 5*52 − 3*5 | | 125 − 15 | | 110 | | 22 | |
b)
| | 2 n2 + 3 n | | 2 + 3n | |
an = |
| = |
| |
| | 5 n2 − 3n | | 5 − 3n | |
więc
| | 2 + 0 | | 2 | |
lim an = |
| = |
| = 0,4 |
| | 5 − 0 | | 5 | |
n→
∞
4 wrz 07:41