asymptoty
asd: Naszkicować wykres funkcji f:R−>R, jeśli wiadomo, że
lim
x−>0+ f(x)=0 lim
x−>0− f(x)=−
∞
lim
x−>−∞ f(x)=5 lim
x−>+∞ (f(x)−2x+1)=0
Asymptota ukośna y=2x−1
Asymptota pozioma y=5
Jak to naszkicować ?
3 wrz 23:26
PW: Zacząć od asymptot.
Granica w −∞ jest równa 5, czyli "im bardziej w lewo, tym bardziej wykres przybliża się do
prostej y=5". Z kolei granica w zerze (lewostronna) jest równa −∞, czyli "jeśli iksy skradają
się do zera, to odpowiadające im igreki opadają coraz bardziej w dół".
Jak by nie opowiadał, to wychodzi śmiesznie. Spróbuj teraz z asymptotą ukośną i zerem z prawej
strony.
3 wrz 23:36
3 wrz 23:58
asd: Up
4 wrz 11:46
asd: up
4 wrz 19:43
PW: No tak, a druga część wykresu?
5 wrz 08:09