dziedzina funkcji
kasia: Dlaczego dziedziną funkcji
3√x−1 jest zbiór liczb rzeczywistych?
Zastanawia mnie powyższe stwierdzenie. Proszę o wytłumaczenie mi tego zjawiska

Byłam
przekonana, że dziedzina mieści się w przedziale <1, +
∞), bo każde wyrażenie pod pierwiastkiem
doprowadzamy do nierówności ≥0.
Jaki wpływ na dziedzinę ma stopień pierwiastka? Co by było, gdyby pierwiastek był jeszcze
innego stopnia np.4?
3 wrz 23:04
5-latek: Dlatego ze pierwiastek z liczby ujemnej stopnia nieparzystego istnieje
np 5√−32=−2
3 wrz 23:06
Godzio:
Przy pierwiastkach nieparzystego stopnia nie ogranicza nas nic. Dlaczego?
3√−8 = −2 bo (−2) * (−2) * (−2) = −8
Przy pierwiastkach parzystego stopnia już tak. Nie można wówczas pierwiastkować liczb ujemnych.
2n√x
x ≥ 0
3 wrz 23:07
daras: za to można w ciele liczb zespolonych
3 wrz 23:08