Reszta wielomianu nie wykonujac dzielenia
aatrox: Hej mam znalezc reszte wielomianu nie wykonujac dzielenia probuje to robic w ten sposob ale nie
wiem czy jest to poprawnie:
x100−2x55+1 przez (x2+1)
x100−2x55+1 = (x+1)(x−1) + ax + b (bo stopien moze byc x <= 1 ) zrobilem to po chlopsku
idac, a moze jest jakis sprytny sposob zeby odrazu zauwazyc jakiego stopnia maksymalnie moze
byc reszta? poprosilbym o przyklad pokazujacy to.
Nastepnie wyznaczam pierwiastki tego dzielnika sa to 1 i −1 podkladam je pod wielomian i tworze
uklad rownan
1 + 2 + 1 = −x + b
1 − 2 + 1 = x + b
x = −2
b = 2
Co daloby reszte (−2x + 2) / (x2+1)
Mam pytanie czy dobrze rozwiazalem to zadanie? bo na wolfram alpha dostaje inna reszte
2(x+1) / (x2+1) rozni sie ona znakiem i nie widze u siebie bledu
Z gory dziekuej za pomoc
3 wrz 22:39
aatrox: tutaj jest x100 i 2*x55
3 wrz 22:40
5-latek: tak na szykbko pierwiastki tego dzielnika to nie beda x=1 i x=−1 bo x2+1 to nie to samo co
x2−1
3 wrz 22:45
aatrox: czyli tutaj pierwiastkiem bedzie liczba zespolona tak ?
3 wrz 22:46
aatrox: czyli pierwiastek to x+2i lub −x−2i a skoro sa to urojone wiec podstawiam do obliczen jeden z
nich?
3 wrz 22:48
Godzio:
Na jakim poziomie jesteś? I skąd wziąłeś (x + 1)(x − 1)?
3 wrz 22:50
aatrox: Pomylilem sie bo jednak tam jest plus i pierwiastki beda liczbami zespolonymi
delta = sqrt(−4) czyli rowna sie −2i lub 2i
x1 = −i
x2 = i
sa to urojone wiec podstawiam jeden z nich do wzoru zaraz to przelicze ponownie
3 wrz 22:53
Godzio:
G(x) = x100 − 2x55 + 1
G(i) = 1 + 2i + 1 = 2 + 2i
G(−i) = 1 − 2i + 1 = 2 − 2i
x100 − 2x55 + 1 : (x2 + 1) = W(x) + R(x)
G(x) = W(x)(x2 + 1) + ax + b
2 + 2i = ai + b
2 − 2i = −ai + b
a = 2, b = 2
R(x) = 2x + 2
3 wrz 22:53
aatrox: dokladnie

dzieki
3 wrz 22:54