l
Patryk:
jak obliczyć granice w punkcie
x→1
3 wrz 22:34
Patryk: ?
3 wrz 22:38
sushi_gg6397228:
wspolny mianownik
3 wrz 22:39
Patryk:
| −(x+1)(x2−x+1)+3(x−1) | |
| ? |
| (x−1)(x+1)(x2−x+1) | |
tak ?
3 wrz 22:42
sushi_gg6397228:
| | −3 | | −3 | | 3 | |
przeciez tam bylo |
| = |
| = |
| |
| | 1−x3 | | −(x3−1) | | x3−1 | |
3 wrz 22:44
Patryk:
| −(x2+x+1)+3 | |
| |
| (x−1)(x2+x+1) | |
3 wrz 22:48
Patryk: ?
3 wrz 22:53
Zbynek: Patryk
| | 3 | |
w wyrazie wyjściowym bylo − |
| |
| | 1−x3 | |
3 wrz 22:53
Patryk:
zbynek to pokaż krok po kroku bo już się gupieje
3 wrz 22:55
sushi_gg6397228:
−(x2+x+1)+3=...
3 wrz 22:56
Zbynek: ok. dam Ci drugi krok
| | −1(1−x3) − 3(x−1) | |
lim |
| = |
| | (x−1)(1−x)(1+x+x2) | |
x−>1
3 wrz 22:57
Patryk:
−x2−x+2 ale nadal w mianowniku będzie 0 ?
3 wrz 22:58
sushi_gg6397228:
postac iloczynowa=...
3 wrz 22:58
Zbynek: jeśli się nie mylę to szukamy w każdym wyrazie (x−1) i skracamy mianownik z licznikiem gdzie
się da, a potem podstawiamy pod każdego x = 1, sushi potwierdź bo ja nie jestem specem
3 wrz 22:59
Patryk:
którego postać iloczynowa ?
3 wrz 22:59
Zbynek: a nie wyjdzie 0 w liczniki i 0 w mianowniku ?
3 wrz 23:00
sushi_gg6397228:
−x2−x+2=......
3 wrz 23:00
Patryk:
| (x3−1)−3(x−1) | | (x−1)(x+1)2 | |
| = |
| |
| −(x−1)(x−1)(x+1)2 | | −(x−1)(x−1)(x+1)2 | |
3 wrz 23:01
Zbynek: 0
sushi, mógłbyś zweryfikować moją sugestię rozwiązania zad?
3 wrz 23:02
Patryk:
| | 0 | |
nie może wyjść |
| symbol nieoznaczony masz |
| | 0 | |
3 wrz 23:02
sushi_gg6397228:
i gdzie ta postac iloczynowa ?
3 wrz 23:06
Patryk:
jak postać iloczynowa ? zobacz co ja pisze, skróci się a Ty mówisz o jakieś posatci iloczynowej
3 wrz 23:07
Zbynek: | | −1 | | 3 | | −1(1−x3) − 3(x−1) | |
lim |
| − |
| = lim |
| = |
| | x−1 | | 1−x3 | | (x−1)(1−x)(1+x+x2) | |
| | (x3−1) − 3(x−1) | |
lim |
| = |
| | (x−1)(1−x)(1+x+x2) | |
| | (x−1)(x2+x+1) − 3(x−1) | | 1+1+1−3 | |
lim |
| = |
| = 0 |
| | (x−1)(1−x)(1+x+x2) | | (1−1)(1+1+1) | |
3 wrz 23:07
sushi_gg6397228:
23.00 −−−> zapisujemy postaćiloczynowa
po co te herezje o 23.01
3 wrz 23:08
3 wrz 23:08
Patryk:
To zapisz to bo ja już nie wiem o co ci chodzi...
3 wrz 23:09
sushi_gg6397228:
−x2−x+2=== zapisz to w postaci iloczynowej− czy to takie trudne
3 wrz 23:10
Zbynek: aha czyli tak nie moze wyjsc
3 wrz 23:10
Patryk :
−(x−2)(x+1)
3 wrz 23:12
sushi_gg6397228:
źle
3 wrz 23:14
Patryk : −(x−1)(x+2)
3 wrz 23:15
Zbynek: −(x+2)(x−1)
3 wrz 23:16
sushi_gg6397228:
teraz zapisujemy ułamek i uwzgledniamy obliczenia do licznika
| −(x2+x+1)+3 | |
| =..... |
| (x−1)(x2+x+1) | |
3 wrz 23:17
bezendu:
| | −1 | | 3 | |
limx→1= |
| + |
| |
| | x−1 | | (x−1)(x2+x+1) | |
| | −(x2+x+1)+3 | |
limx→1= |
| |
| | (x−1)(x2+x+1) | |
| | −(x−1)(x+2) | |
limx→1= |
| |
| | (x−1)(x2+x+1) | |
3 wrz 23:18
Zbynek: no wkoncu ktos sie odwazył to napisać w całości, dzięki
3 wrz 23:20
Patryk:
dzięki a takie coś
znowu badziew
3 wrz 23:21
Patryk:
3 wrz 23:29
Zbynek: tej ale tu trzeba skracać wyrazy x−2 a nie x+2, może to dlatego ?
3 wrz 23:30
Zbynek: bo x wali do 2 a nie do −2
3 wrz 23:30
Patryk:
ale jak tutaj skrócisz (x−2) skoro w liczniku masz inaczej ?
3 wrz 23:31
Patryk:
| | 3(x−2)+12 | |
limn→2 |
| |
| | −(x−2)(x+2) | |
chyba tak ?
3 wrz 23:33
Zbynek:
3 wrz 23:34
Patryk:
może ktoś potwierdzić ?
3 wrz 23:36
Zbynek: a to?
| | 3(x−2) + 12 | | 3(x−2) | | 12 | | 3 | |
lim |
| = lim |
| + |
| = |
| + |
| | −(x−2)(x+2) | | −(x−2)(x+2) | | −(x−2)(x+2) | | −4 | |
3 wrz 23:40
Patryk:
chyba tak nie można Zbynek ?
3 wrz 23:42
Zbynek: skąd Ty wziąłeś tę 15 w liczniku ?
3 wrz 23:43
Zbynek: nie mozna rozdzielić wyrazu ?
3 wrz 23:43
Patryk:
3*(−2)+12=6
3 wrz 23:48
Zbynek: a Ty walnąłeś pietnache w liczniku
3 wrz 23:49
Patryk:
no jak skróce (x−2) to mam 3+12=15
3 wrz 23:53
Godzio:
Skoro zostałem wezwany ... potrzebna jeszcze pomoc? Jeśli tak, napisz godzinę, którą mam
odczytać i odnośnie tego pomóc, bo nie chce mi się wszystkiego czytać
3 wrz 23:57
patryk :
23:21
4 wrz 00:01
Godzio:
| | 3x + 6 | | 3(x + 2) | |
limx→2 |
| = limx→2 |
| = |
| | 4 − x2 | | (2 − x)(2 + x) | |
Rozważmy granicę jednostronne:
| | 3 | | 3 | |
limx→2+ |
| = |
| = −∞ |
| | 2 − x | | 0− | |
| | 3 | | 3 | |
limx→2− |
| = |
| = +∞ |
| | 2 − x | | 0+ | |
Stąd granica nie istnieje.
4 wrz 00:04
Zbynek: to musisz rozdzielić wyrazy, bo nie można tak skracać licznika z mianownikiem, to na 100%
4 wrz 00:05
Zbynek: Godzio czyli mozna skrócić przez (x+2) czy można tylko przez (x−2) gdy x zmierza do 2
4 wrz 00:06
Godzio:
Skracać zawsze można jeżeli się da, aczkolwiek tutaj nie jest konieczne bo upraszcza nam to
tylko i wyłącznie zapis. Weźmy podobny przykład:
| | 3x − 6 | | 3(x − 2) | | 3 | |
limx→2 |
| = limx→2 |
| = limx→2 |
| = |
| | 4 − x2 | | −(x − 2)(x + 2) | | −(x + 2) | |
Tutaj już uproszczenie nam pomogło.
Upraszczać powinno się zawsze, bo nigdy nie wiadomo czy nam coś pomoże czy nie − na pewno nie
zaszkodzi
4 wrz 00:09
Zbynek: zgadza się, czyli widzę że nie ma zależność takiej, że jeśli szukamy granicy w pkt np. 2 to
ustawiamy wyrazy tak by znaleźć (x−2) a jeżeli do −2 to (x+2)
a jakbyś zerknął na 23.40 tam rozdzieliłem ułamek na dwa i w jednym wyszło 0 czy to oznacza, że
jest to nieprawidłowa strategia ?
4 wrz 00:12
patryk :
ale licznik to 3x+6 a nie 3x−6
4 wrz 00:12
Zbynek: Patryk ale poźniej dodałem to co odjąłem czyli 12 w kolejnym ułamku
4 wrz 00:14
Zbynek: 3(x+2) = 3x + 6 = 3x − 6 + 12
4 wrz 00:15
patryk : zbynek ale stała przez zero to jest nieskonczoność
4 wrz 00:15
Zbynek: aha dlatego Godzio skracał przez x+2 ;>
4 wrz 00:18
Godzio:
@
Zbynek Strategia z 23:40 jest ok, ale na koniec i tak nie jesteś w stanie wyliczyć
granicy bo
| A | |
| = + / − ∞ (zależy którą granicę − czy lewo czy prawostronną liczymy) |
| 0 | |
@
Patryk 00:04 − masz rozwiązane Twoje zadanie (później podawałem inny przykład, żeby
odpowiedzieć
Zbynkowi
4 wrz 00:22
Patryk:
Tak jest podane w zadaniu
4 wrz 00:24
Zbynek: Ok dzięki Godzio
4 wrz 00:25
Patryk:
dzięki i dobranoc
4 wrz 00:32