Trójkąt
Pada:

Oblicz obwód trójkąta ACD ( rysunek ), jeśli pole trapezu BCDE jest równe.
Jak się za to zabrać ?
3 wrz 22:14
sushi_gg6397228:
brakuje jeszcze jednej liczby
3 wrz 22:17
Pada: A przy kącie BCD też jest kąt prosty
3 wrz 22:19
sushi_gg6397228:
to nie ma znacznenia, bo nie wiadomo ile ma pole trapezu
3 wrz 22:22
Pada: a przepraszam pole było równe 7
3 wrz 22:23
sushi_gg6397228:
zauwaz, że |AC|= |CD|
niech |BC|=x
wzor na pole trapezu =....
3 wrz 22:27
Eta:

a>0
| | 1 | | 5 | | 5 | | 25 | |
P(ABE)= |
| * |
| * |
| = |
| , P(trapezu)=7 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 81 | | 9 | |
P(ACD)= |
| a2 ⇒ a2= |
| ⇒ a= |
| =4,5 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Ob(ACD)= 2a+a
√2= a(2+
√2)= 4,5(2+
√2) [j]
3 wrz 22:50
Eta:
@
sushi ..... żadnych x−−ów i wzoru na pole trapezu nie potrzeba
3 wrz 23:00
Pada: czemu tam jest 5/2 ?
3 wrz 23:10
Pada: nie ważne ^
3 wrz 23:11
Pada: chodziło mi o 1/2
3 wrz 23:14
3 wrz 23:15
Pada: ta już napisałam
3 wrz 23:17
Pada: chodziło mi o 1/2
3 wrz 23:17
Eta:
| | 1 | |
Którą |
| ? bo nie wiem o co pytasz? |
| | 2 | |
3 wrz 23:18
sushi_gg6397228:
jak sie liczy pole trójkąta ?
3 wrz 23:18
Eta:
| | 1 | |
Pole trójkąta równoramiennego = |
| *a*a |
| | 2 | |
3 wrz 23:19
Pada: chyba rozumiem dzięki
3 wrz 23:26