Planimetria i trójkąty
kszsz: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 60, a dłuższa przyprostokątna ma
długość 9. Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie. Zadanie zrobił teraz chce tylko
sprawdzić czy dobrze zrobiłem
3 wrz 21:12
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia + rysunek, to ktoś sprawdzi czy jest OK
3 wrz 21:20
kszsz: a{3}/2 = 9
a{3}=18
a=18{3}
r= 1/2a
P= π (9{3})2
(uznaje to jak pi )
Rysunku nie będzie bo nie umiem tego koła tu zrobić> powie tylko, że średnicą jest
przeciwprostokątna
3 wrz 21:29
kszsz: P = tam wszyło 27π ( i tak jest w odpowiedziach)
3 wrz 21:30
sushi_gg6397228:

z rysunku widać, że kąt 60 stopni lezy przy ...... przyprostokątnej
symbol pierwiastka −−? ściaga obok okna do wpisywania
3 wrz 21:31
kszsz: No dobra mniejsza z tym zapomniał o tym "p" ale zadanie źle czy dobrze
3 wrz 21:32
sushi_gg6397228:
brak oznaczen− co to jest "a"
potem jakies mnozenie−−> nie wiadomo do czego to jest
3 wrz 21:36
kszsz: a − to jest oznaczenie przeciwprostokątnej
P.S chciałeś moje obliczenia. A ja tak liczę. Niczego nie opisuje.
3 wrz 21:41
sushi_gg6397228:
i osoba sprawdzajaca postawi PAŁE, a na maturze bedzie 0 punktów
bo nie bedzie sie domyślać co autor miał na myśli
3 wrz 21:43
kszsz: Dobra. Jest już późno chciałbym się wsypać itd. Powiedz co chcesz to "ulepszę" swoje obliczenia
i będzie git. Bo nie chce mi się gadać o takich rzeczach bo o tym wiem.
3 wrz 21:46
sushi_gg6397228:
trzeba napisac z jakiej funkcji trygonometrycznej/ lub zaleznsoci 30−60−90 stopni dla trójkata
korzystasz
3 wrz 21:50
Ben Akiba: jesteś niereformowalnym przypadkiem a kyszsz

zsyłam na ciebie dobry sen
3 wrz 22:14
Eta:
P(koła)= πR
2= 27π [j
2]
3 wrz 23:14