Zadanka
Blue: Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC. Punkty D i E dzielą przeciwprostokątną BC na
trzy odcinki równej długości. Cosinus kąta DAE jest równy:
A.0,8
C.0,6
3 wrz 21:07
Mila:
W czym problem?
3 wrz 21:21
Blue: Nie wiem, ile ma ten kąt...
3 wrz 21:42
Eta:

−− z tw. Pitagorasa w ΔAFE c
2=....
| | 2c2−|DE|2 | |
−− z tw. cosinusów w ΔDAE cosα= |
| =...... |
| | 2c2 | |
3 wrz 21:49
Blue: Dziękuję Eta
3 wrz 21:52
Saizou :
można też ze wzoru na pole trójkąta z sinusem
| | 1 | | a√2 | | 1 | |
PABC=2*PABD+PADE=2* |
| *a* |
| *sin45+ |
| c2*sinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 wrz 21:59
Eta:
2sposób
| | α | | 1 | | α | | α | | α | | 9 | |
tg |
| = |
| ⇒sin |
| = 3cos |
| ⇒ cos2 |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 10 | |
| | α | |
cosα=2cos2 |
| −1= ..... = 0,8 |
| | 2 | |
3 wrz 22:04
Eta:
Poprawiam chochlika
| | α | | α | |
ma być cos |
| = 3 sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 22:08
Mila:
Witajcie,
Eta, właśnie miałam wpisać sposób z tangensem.
3 wrz 22:16
Eta:
Witam
3 wrz 22:23