Rownanka wykladnicze
5-latek: Zadania dla
jerey z wykladniczej
zadanie nr 1
8
x+18
x−2*27
x=0
Zadanie nr 2
4
x+√x2−2−5 *2
x−1+√x2−2=6
Zadanie nr 3
|x−2|
1−|x|=|x−2|
x
Zadanie nr 4
2
cos2x=2
cos2x−2
−1
Zadanie nr 5
Rozwiaz uklad rownan
{64
2x+64
2y=12
{64
x+y=4
√2
Zadanie nr 6 Rozwiaz nierownosc
8
x+1/3−9*4
x+2
x+2>=0
Zadanie nr 7
| | 1 | |
Dla jakich wartosci x wyrazenie |
| przyjmuje wartosci z przedzialu |
| | 2x+2−x | |
Ostatnie zadanie
Oblicz sume wszystkich rozwiazan rownania
2
sin2x+2
cos2x=3 nalezacych do przedzialu <0,315>
3 wrz 20:42
5-latek: Czy juz je przegladales?
3 wrz 21:36
jerey: dzieki za zadanka,
tak, własnie zaczynam robić,
może zrobie dzisiaj kilka, reszte jutro, ok?
3 wrz 21:44
3 wrz 21:50
5-latek: znalazlem tylko jedna oferte ale gosciu z kosztami przesylki to pojechal rowno
3 wrz 21:53
Lukas:
5−latek jak tam w przedszkolu ? Nie pobiłeś dziś nikogo ? Pani przedszkolanka nie musiała Cię
uspokajać ?
3 wrz 21:56
jerey: zad.1
8
x+18
x−2*27
x=0/27
x
| | 2 | | (32*2)x | |
( |
| x)3+ |
| −2=0 |
| | 3 | | 33x | |
w(x)=t
3+t−2=0
p −+1, −+2
w(1)=1
3+1−2=0
2−2=0
0=0
(t−1)(t
2+t+2)
t=1 brak rozw.
x=0
===
3 wrz 21:57
5-latek: I taka jet odpowiedz w zbiorze do tego zadania
3 wrz 22:02
jerey: mam jeszcze prośbe, moglbys zamieścic tutaj odpowiedzi? , bylbym wdzieczny
3 wrz 22:11
5-latek: Dobrze
Zadnie nr 2 x=1,5
Zadanie nr 3 x
1=3 x
2=0,5 x
3=1
| | pi | |
Zadanie nr4 x= |
| +kpi i k nalezy do C |
| | 2 | |
Zadanie nr 5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x1= |
| y1= |
| x2= |
| i y2= |
| |
| | 6 | | 4 | | 4 | | 6 | |
Zadanie nr 6
x nalezy(−oo,−1>U<2,oo)
Zadanie nr 7
x nalezy (−oo,−1)U(1,oo)
Ostatnie zadanie
Mam taka odpowiedz
Odp:10050pi
3 wrz 22:30
jerey: dzięki jutro będę je męczył, dobranoc
3 wrz 22:43
5-latek: Dobranoc
3 wrz 22:47
jerey: zad. 2 (fajne zadanko o takie własnie mi chodziło)
4
x+√x2−2−5*5*2
x−1+√x2−2=6
(2
2)
x+√x2−2 −5*2
x−1+√x2−2=6
(2
x+√x2−2)
2−5*2
x+√x2−2*2
−1=6
t=2
x+√x2−2
t
2−5t*2
−1=6
2t
2−5t=12
2t
2−5t−12=0
Δ=25+96=121
√Δ=11
| | 3 | |
2x+√x2−2=− |
| brak rozw. |
| | 2 | |
2
x+√x2−2=4
2
x+√x2−2=2
2
x+
√x2−2=2
√x2−2=2−x|
2
x
2=(2−x)
2
x
2=4−4x+x
2
4x=6
=======
4 wrz 13:18
jerey: tam przy koncu zjadłem: x2−2=(2−x)2 tak powinno byc, nie wyklepałem, przy przepisywaniu.
4 wrz 13:20
jerey: zad.5
| ⎧ | 642x +642y=12 | |
| ⎩ | 64x+y=4√2 |
|
| ⎧ | 212x+212y=12* | |
| ⎩ | 26(x+y)=25/2 |
|
2
12x+2
12y=12
2
12x+2
12(5/12−x)=12
2
12x+2
5*2
−12x=12
(2
12x)
2+32=12*2
12x
2
12x=t
t
2+32=12t
t
2−12t+32=0
Δ=144−128⇒16
√Δ=4
t
1=4
t
2=8
2
12x=4
12x=2
=======================
2
12x=8
12x=3
=======================
4 wrz 13:32
jerey:

zad.4
2
cos2x=2
cos2x−2
−1
2*2
cos2x=2
cos2x*2−1
2
cos2x+1=2
cos2x*2−1
2
2cos2x−1+1=2
cos2x+1−1
2
cos2x2=2
cos2x*2−1
2
cos2x=t
t
2=2t−1
t
2−2t+1=0
Δ=0
t
0=1
2
cos2x=1
2
cos2x=2
0
cos
2x=0
|cosx|=0
4 wrz 14:03
jerey: zad.6
8
x+1/3−9*4
x+2
x+2≥0
2
3x+1/3−9*2
2x+2
x+2≥0
2
3x+1−9*2
2x+2
x+2≥0
2
x3*2−9*2
x2+2
x*2
2≥0
2
x=t
t
3*2−9t
2+t*4≥0
2t
3−9t
2+4t≥0
t(2t
2−9t+4)≥0
t=0
2t
2−9t+4≥0
Δ=49
√Δ=7
t≥0 brak rozw.
2
x≤2
−1
x≤−1
2
x≥4
2
x≥2
2
x≥2
x∊(−
∞,−1>∪<2,
∞)
=============
4 wrz 14:23
jerey: w zadaniu 7 bym zrobił tak:
| 1 | | 1 | | 2 | |
| >−1 ∧ |
| < |
| |
| 2x+2−x | | 2x+2−x | | 5 | |
na lewo i >0 i na lewo <0
podstawienie t=2
x
i powinno wyjść, pozniej dokoncze zadanka, bo teraz musze iśc
4 wrz 14:31