rozwiązywnaie trójk. prostokątnych
seb4: W równoległoboku ABCD dane są: długość boku |AB|=5√3, długość przekątnej |AC| = 12 oraz kąt
azawarty między bokiem AB a przekątną AC ∡CAB=30*. Oblicz miary kątów równoległoboku.
3 wrz 20:39
Janek191:

α = 30
o
I AB I = 5
√3 = a I AC I = 12
Mamy
| h | | 1 | |
| = sin α = sin 30o = |
| |
| 12 | | 2 | |
więc
h = 6
( a + x)
2 + h
2 = 12
2 ⇒ ( a + x)
2 = 144 − 6
2 = 108 = 36*3
więc
a + x =
√36*3 = 6
√3
czyli
5
√3 + x = 6
√3
x =
√3
dlatego
| | h | | 6 | |
tg β = |
| = |
| = 2√3 ≈ 3,4641 |
| | x | | √3 | |
β ≈ 74
o
γ ≈ 180
o − β ≈ 116
o
4 wrz 08:21
Janek191:
Pomyłka − miało być :
β ≈ 74o
γ ≈ 106o
===========
4 wrz 08:26