proszę o sprawdzenie
proszę o rozwiązanie: wyznacz zbiór wartości funkcji f jeśli
1) f(x)= 9x −2*3x +4
ja to wykonałem tak f(x) = 32x −2* 3x +4 z zał 3x = t i t > 0
t2 − 2t +4 > 0 tw = 1 czyli 3x = 1 ⇒ x= 0
f(0) = 1 −2 +4 =3
czyli ZW = < 3 do + nieskończoności ) pytanie moje to dlaczego jest przedział lewostronnie
domknięty bo taki jest wynik w książce bo w zadaniu
2) f(x) = − 36x − 4* 6x −5 wynik jest że ZW = ( − nieskończoność , 5 )
3) f(x) = −29x − 83x − 12 wynik jest znowu ZW = < 0 , + nieskończoności)
4) f(x) = 12*25x − 5−x + 12 wynik jest
ZW = ( − nieskończoności , − 12) zadania rozwiązywałem podobnie jak 1 chyba że tak nie
można jeszcz raz proszę o rozwiązanie
3 wrz 19:56
bdziumzde5: tw = 1, 1>0
wiec to co wyjdzie dla 1. nalezy juz do zbioru wartosci.
3 wrz 20:26
proszę o rozwiązanie: a w 2 przykładzie np 5 >0 a przedział jest otwarty
3 wrz 20:49
bdziumzde5: 5>0 to sie zgadza, ale nie bierzemy pod uwage f(xw), tylko xw, a w przykladzie b) wyjdzie p =
−2.
4 wrz 01:35
proszę o rozwiązanie: rzeczywiście w b) p = −2 ale wynik w zadaniu podane jest ZW = − nieskończoność , − 5)
przepraszam że podałem zły wynik
prosiłbym o rozwiązanie przykładu b) krok po kroku i wtydy sprawdziłbym co wykonuję żle
4 wrz 08:01
daras: pokaż nam jak sam liczysz, znak ∞ jest w pasku u góry −ósmy od lewej nad ramką do pisania
4 wrz 08:20
4 wrz 09:50
daras: lub
lim(x−−>−∞) f(x)= −5 lim(x−−>+∞) f(x) = −∞
4 wrz 09:57
proszę o rozwiązanie: masz rację chdzi o 2) ale dlaczego ZW = ( − ∞ −5) i jeszcze przedziął otwarty
4 wrz 09:59
daras: bo x dąży do −∞i w nieskończoności osiąga tę wartość
4 wrz 10:04
daras: podstawiając dowolnie dużą liczbę do wzoru tej funkcji nigdy nie otrzymasz −5 tylko troche
mniej
4 wrz 10:05
proszę o rozwiązanie: dziękuję za wytłumaczenie
myślę że 3 i 4 będzie podobnie
4 wrz 10:38