pierwiastek wielokrotny
mrwhite: Wyznacz liczby a i b, wiedzac, ze wielomian W(x) ma jeden pierwiastek trzykrotny, jesli:
W(x)=x3+ax2+bx−1
zero pomyslu
dla jakich wartosci parametrow a, b liczba r jest dwukrotntm pierwiastkiem wielomianu W(x),
jesli: W(x)=x4−2x3+6x2+ax+b ,r=1
tu licze W(1), a dalej?
3 wrz 19:33
bdziumzde5: 1) W(x) = (x − x0)3 ? skoro ma "pierwiastek trzykrotny "?
(a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 −b3
↑
−b3 to u cb −1 !
3 wrz 19:37
bdziumzde5: Podziel wielomian W(x) przez dwumian x−1 [WZOREM]
reszta z pierwszego i drugiego dzielenia musi byc rowna 0
3 wrz 19:39
mrwhite: w 1 wychodzi cos takiego.
a3+3a2+3a+1
po podstawieniu −1 za b
i co dalej?
3 wrz 20:09
Eta:
W(x)=x3+ax2+bx−1
x= −1 −−− pierwiastek trzykrotny
W(x)= (x−1)3= x2−3x2+3x−1 to a= −3 , b= 3
3 wrz 20:13
mrwhite: dobra, jeszcze prosba, tylko naprowadz mnie na 2 zadanie
3 wrz 20:14
Eta:
Nie widzę tu ....2 zad ?
3 wrz 20:15
bdziumzde5: Jak nie widzisz ?

zad. 2
"dla jakich wartosci parametrow a, b liczba r jest dwukrotntm pierwiastkiem wielomianu W(x),
jesli: W(x)=x4−2x3+6x2+ax+b ,r=1
tu licze W(1), a dalej?"
3 wrz 20:16
mrwhite: dla jakich wartosci parametrow a, b liczba r jest dwukrotntm pierwiastkiem wielomianu W(x),
jesli: W(x)=x4−2x3+6x2+ax+b ,r=1
tu licze W(1), a dalej?
3 wrz 20:16
bdziumzde5: W(x) = x4 − 2x3 − 6x2 + ax + b dziele przez dwumian (x − 1 )
otrzymujac:
wielomian x3 − 3x2 − 3x + a + 3 i reszte −a − 3 + b
Reszta jest rowna 0 ! Wiec[ a = b − 3 ]
Dziele x3 − 3x2 − 3x + a + 3 przez (x−1)
reszta jest rowna 0, masz uklad rownan
3 wrz 20:20
bdziumzde5: dziele uzywajac schematu Hornera, miales to ?
Jak nie mozesz normalnie podzielic. Ale moge tez 2. sposob pokazac.
3 wrz 20:21
mrwhite: tak znam schemat i pisemne, chyba dam rade, dzieki wielkie wszystkim.
3 wrz 20:23
mrwhite: tak znam schemat i pisemne, chyba dam rade, dzieki wielkie wszystkim.
3 wrz 20:24
mrwhite: tak znam schemat i pisemne, chyba dam rade, dzieki wielkie wszystkim.
3 wrz 20:25
Eta:
W(x)= (x−1)2(x2+Ax+B) = (x2−2x+1)(x2+Ax+B)=
po wymnożeniu i uporządkowaniu....
x4+(A−2)x3+(B−2A+1)x2+(A−2B)x+B
zatem A−2= −2 ⇒ A=0
B−2A+1=6 ⇒ B=5
a=A−2B⇒ a= −10
b=B ⇒ b=5
3 wrz 20:31
Eta:
3 sposób ( z wykorzystaniem pochodnych)
Liczba x=1 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x)
to W(1)=0 i W'(1)=0
W(1)= 1−2+6+a+b=0 ⇒ a+b= −5
W'(x)= 4x3−6x2+12x+a
W'(1)= 4−6+12+a=0 ⇒ a= −10 to a+b= −5 ⇒ b=5
3 wrz 20:42
Ben Akiba: i to jest najprostszy sposób
3 wrz 21:04