funkcja kwadratowa
Ania@: funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 315, a zbiorem rozwiązań
nierówności f(x)>0 jest przedział (−5,3). wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
9 lis 21:49
Nikka: Funkcja kwadratowa y=f(x)=ax[2}+bx+c ma przyjmuje wartość największą w yw = − Δ4a,
yw − współrzędna y wierzchołka paraboli
Stąd
− Δ4a = − b2−4ac4a = ... (nie mam pewności czy jest tam jedna trzecia czy jedna
piąta)
f(x)>0 dla x∊(−5,3) czyli liczby −5 i 3 są pierwiastkami funkcji
f(−5)=0
f(3)=0
− b2−4ac4a =...
25a−5b+c=0
9a+3b+c=0
dostajemy układ trzech równań, z którego obliczamy a, b, c
9 lis 22:08
Aza:
Podam prostszy sposób

z rozwiązania nierówności widać ,że
x
1= −5 v x
2 = 3 i a <0 ,bo ramiona paraboli do dołu
zatem:
| | x1+x2 | | −5+3 | |
xw = |
| = |
| = −1
|
| | 2 | | 2 | |
wiemy ,że f(−1)= 3
15
korzystamy z postaci iloczynowej:
f(x) =
a( x+5)(x −3) podstawiając za x = −1 i f(−1) = 3
15
wyznaczamy
a
a( −1+5)(−1−3)= 3
15
a* (−16)=
165 =>
a= −15
teraz już prosto:
f(x) = −
15(x +5)(x −3) = −
15( x
2 +2x −15) = −
15x
2 −
25x +3
odp:
f(x) = −15x2 −25x +3
10 lis 01:07
Godzio: o to tego to nie jestem pewien czy bym zrobił bo dzisiaj mieliśmy pierwszy temat z funkcji
kwadratowej

tzn Δ , wspolrzedne wektora i postac iloczynową po dzisiejszej lekcji mysle ze
bym juz zrobil
10 lis 01:21
Godzio: czekaj ja bym tak zrobił:
10 lis 01:26
Godzio:

i dziś tez się dowiedziałem że x
w można z tych dwóch pkt −5, 3
cztli bym to podstawil do wzoru f
i wiem ze przechodzi przez te 2 pkt czyli czyli bym zrobil chyba układ równań
0=9a+3b+c
0=25a+5b+c
ale nie wiem czy to dobrze by było
10 lis 01:30
Godzio: pierwszy powinien byc
10 lis 01:34
Godzio: o i tak samo 3 bo x=−5
0=9a+3b+c
0=25a−5b+c
10 lis 01:36
Aza:
ale po co liczyć układ z a ,b, c
skoro wiesz ,że f(x
w) = y
w i znasz miejsca zerowe
to pisząc postać iloczynową masz prościej!
f(x) = a ( x +5)(x −3)
i masz tylko jedną niewiadomą "a"
bo wiesz ,ze f( −1) = 3u{1}{5]
itd......... o wiele tak łatwiej

co nie znaczy ,że ten Twój i
Nikki sposób jest błędny ( poprawny jak
najbardziej)
Na maturze czas jest [C{drogocenny]] ,
stąd należy wybierać najkrótszą drogę ( jak w życiu........
Pora

Dobrej nocy
Godzio 
... do jutra ....
10 lis 01:56
Godzio: Dobranoc
10 lis 02:03
Nikka: 
to była pierwsza myśl... zgadzam się, że czas na maturze jest drogocenny

Aza przy okazji Twojego rozwiązania też się czegoś nauczyłam − zauważyłam, że a<0, ale
brakowało mi trzeciego równania (tego z x
w)
10 lis 07:37