układ równań
piotrek: Proszę o rozwiązanie tego układu równań.
12y−3x2=0
12x−3y2=0
Potrzebuję go aby znaleźć ekstrema z f(x,y) = 12xy − x3 − y3
3 wrz 19:29
bdziumzde5: 4y = 3x
2
4x = 3y
2 /*16
podstawiamy (1)
16*4x = 3(4y)
2
64x = 3(3x
2)
2
| | 64 | |
64x = 27x4 => 27x(x3 − |
| ) |
| | 27 | |
| | 64 | |
x = 0 v x3 = |
| => x = 4/3 |
| | 27 | |
3 wrz 20:32
piotrek: 12y−3x2=0 to jest 4y − x2 = 0
3 wrz 20:41
bdziumzde5: po co liczysz zadania "znajdz ekstrama z f(x,y)" jak nawet nie wiesz, ze skoto 12y = 3x2, to
4y bedzie rowne x2 ?
4 wrz 01:41